Foto: Wikipedia

To je izjavio posle sastanka sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Mađarske i Austrije.

Srbija problem ilegalnih migracija ne može da reši sama, ali ne možemo biti zemlja u koju će se migranti neograničeno slivati i postati neka vrsta sabirnog centra, a da oni ne mogu da odu severno, niti ih Srbija u postupku readmisije može vratiti istočno ili južno, rekao je Stefanović.
On je ukazao da, za razliku od ranijeg perioda koji je bio stabilan, sada više ileganih miranata ulazi na srpsku teritoriju, u proseku 600 – 700 ljudi svakoga dana.

To je daleko od brojeva koje smo imali 2015. godine, ali ne bismo voleli da doživimo situaciju od pre godinu dana i zato ne smemo da čekamo, već je potrebo da preduzmemo konkretne poteze, ocenio je srpski ministar policije.

Prema njegovima rečima, potrebno je čvrsto i dobro zaštiti granicu Srbije od ilegalnih migracija, od svih onih koji protivzakonito hoće da uđu u našu teritoriju, ali isto tako i omogućiti svima onima koji zatraže azil u skladu sa međunarodnim pravom da to učine.

Stefanović je istakao da je jednako važno uveriti zemlje iz kojih migranti dolaze, pogotovo oni koji budu odbijeni za azil, ili koji na njega nemaju pravo, da u postupku readmisije migrante prime nazad, baš kao što to čini i Srbija.

Stefanović je imao i bilateralni sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandrom Pinterom, sa kojim je razgovarao o konkretnim aspektima migrantske krize i načinima da se olakša položaj dveju država.

Stefanović i Pinter zaključili su da je u pogledu zaštite granica Srbije i Mađarske najbolje rešenje zaštita najjužnijih granice Evrope, bilo da je reč o bugarsko – turskoj, makednosko – grčkoj, grčko – bugarskoj ili bilo kojoj drugoj granici.

Pinter je rekao da će u narednom periodu, kako bi se zaštitile naše granice i rešio problem iregularnuh migracija, biti organizovani sastanci stručnih timova koji će dogovoriti tehnička rešenja za problem migranstke krize, navodi se u saopštenju MUP.