Foto: Fonet/MUP

Zahtev ministra Saimira Tahirija predstavlja grubo i nedopustivo mešanje jedne države u suverenitet Republike Srbije, koja je punopravna članica Interpola, rekao je Stefanović.

On je napomenuo da je Srbija prošle godine jasno ukazala na sve pravne, činjenične i bezbednosne aspekte eventualnog razmatranja prijema takozvanog „Kosova“ u Interpol, saopštila je Vlada Srbije.

Stefanović je ukazao da zahtev albanskog ministra predstavlja i nedopustivo mešanje u osnovna načela rada Interpola o očuvanju suvereniteta članica i dobrovoljnosti u saradnji nadležnih institucija u oblasti međunarodne operativne saradnje.

„Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države što takozvano ‘Kosovo’ nije“, istakao je Stefanović.

On je napomenuo da je osnovno načelo Interpola da je svaka država članica suverena u donošenju odluka i sprovođenju međunarodnih pravila i preuzetih obaveza, ocenjujući da primer postupanja nadležnih organa Slovenije po međunarodnom nalogu, koji je naveden u zahtevu albanskog ministra policije, nije pravilo u međunarodnoj policijskoj saradnji.

Ministar je naglasio da su u crvenoj poternici za Haradinajem ispunjeni svi standardi, kao i da je poternica pripremljena i objavljena u skladu sa pravilima, procedurama i standardima Interpola.

„Duboko sam uveren da ekspertski karakter organizacije kakva je Interpol treba da očuva fokus na struku i samim tim da izbegava razmatranje ovih pitanja koja imaju očiglednu političku konotaciju koja nije u duhu Ustava Interpola“, zaključio je Stefanović.