Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, kaže za Danas da šteta od zemljotresa, prema preliminarnim procenama prevazilazi 100 miliona evra.

– Drugostepena komisija će nakon obilaska svih objekata koji su prijavljeni kao oštećeni utvrditi koji će biti rušeni, a prema nekim procenama gotovo četvrtina će morati da bude srušena – ističe Simović. Iako je bilo najavljeno da će pojedine škole juče početi sa radom, naš sagovornik napominje da je štab za vanredne situacije doneo odluku da škole ne rade do daljnjeg.

– Neophodno je uposliti dodatne komisije koje će proveriti u kakvom su stanju škole koje nisu prijavile oštećenja. Naloženo je da prvog dana kada škole počnu da rade sa decom razgovaraju pedagozi kako u slučaju naknadnih potresa ne bi došlo do stvaranja panike – ističe Simović.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, kaže za Danas da je do sada od 12.000 objekata koji su prijavljeni kao oštećeni pregledano više od pola, odnosno 6.500 objekata, a za više od 1.100 je utvrđeno da su neuslovni za život. Na teritoriji Kraljeva do sada je podeljeno 600.000 komada crepa, a procenjuje se da je potrebno više od milion.

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je juče da će Vlada iz različitih izvora obezbediti pomoć od gotovo milijardu dinara za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu.

Oliver Dulić istakao je da će od danas biti dostupna pomoć Vlade Srbije u robi u vrednosti od dve milijarde dinara, iz budžeta ministarstva iz sredstava akcije „Očistimo Srbiju“ biće obezbeđeno 60 miliona dinara, a iz rebalansa budžeta, koji bi trebalo da bude usvojen sledeće nedelje, biće izdvojeno 100 miliona.

UO EPS je odlučio da područjima pogođenim zemljotresom pokloni 10 miliona dinara.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posetio je juče Kraljevo i obećao ugroženom stanovništvu pomoć crkve i njenih vernika.

 

Malverzacije sa crepom

Zbog pokušaja malverzacija sa preuzetim crepom za sanaciju kuća oštećenih u zemljotresu, jedna osoba je pritvorena, a vodi se postupak protiv još jedne osobe. Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, kaže za Danas da je pokušaj zloupotrebe bio u preuzimanju znatno veće količine crepa od one koja je neophodna za pokrivanje.

Islamska zajednica u Srbiji šalje pomoć

Novi Pazar – Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, doneo je odluku da građanima Kraljeva uputi pomoć za sanaciju posledica zemljotresa. Pomoć u građevinskom materijalu, vredna milion dinara, biće predata Kriznom štabu grada Kraljeva. Pomoć Kraljevu uputilo je i preduzeće „Novi Pazar put“, koje je uplatilo dva miliona dinara i uputilo dva građevinska inženjera da učestvuju u radu ekipa za procenu i sanaciju štete. S. N.