Stigli ruski transportni helikopteri 1Foto:Fonet Nenad Đorđević

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan i srećan što je Srbija posle 36 godina uspela da kupi dva nova helikoptera Mi-17 V5, koja su, zajedno sa rezervnim delovima, koštala 25.349.000 evra.

Vučić je rekao da će Vojska Srbije biti sve modernija i opremljenija i zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije, ministru odbrane Zoranu Đorđeviću, Jugoimportu-SDPR i kontroli leta (SMATSA) na uštedama, kako bi se obezbedio novac za helikoptere.

On je precizirao da su Ministarstvo odbrane i SDPR dali 12 miliona evra, SMATSA je donirala 3,8 miliona, dok je ostatak izdvojila Vlada.

Smeju mi se kada citiram Broza, ali živimo i ponašamo se kao da ćemo hiljadu godina da živimo u miru, ali spremamo se i ako bude rata, rekao je Vučić prilikom primoredaje helikoptera, koji su noćas ruskim transportnim avionom „Antonov“ dopremljeni na aerodrom „Nikola Tesla“.

U naredna dva dana očekuje se sklapanje helikoptera, a potom 1. i 4. jula slede probni letovi i početak njihovog redovnog korišćenja, najavio je Vučić i dodao da će snažnija srpska ekonomija moći da jača srpsku vojsku.

Pre kraja godine nastojaćemo da popravimo položaj pripadnika vojske, da imaju veća primanja, najavio je Vučić.

On je ukazao na kritičnu situaciju u lovačkoj avijaciji, najavljujužći da će u budžetu za 2017. godinu biti izdvojena značajnija sredstva, pre svega za nabavku aviona Mig-29 M2.

Stigli ruski transportni helikopteri 2

Vučić je upozorio da se novi avioni MiG-29 moraju nabaviti, jer sadašnjim koje Vojska Srbije ima ističu resursi, pa u protivnom „nećemo biti u stanju da patroliramo našim nebom i policijski ga obezbeđujemo“.

On je naveo i da je ministar odbrane Đorđević pisao svom ruskom kolegi Sergeju Šojguu u vezi nabavke novih aviona i da se odgovor očekuje do kraja ovog meseca.

Vučić je ocenio da, zbog dobrog stanja državnog budžeta, prvi put realno da može da se razmišlja o nabavci novih lovačkih aviona, koji nisu jeftini.

On je precizirao da jedan MiG-29, bez raketa i ostalog naoružanja, košta 45 miliona evra, a sa minimumom naoružanja je 65 miliona.

To je ogroman novac za nas, rekao je Vučić i dodao da bi za nabavku četiri aviona bilo potrebno 250-260 miliona evra.

Sada to moramo i želimo, nadam se da ćemo naići na dobre reakcije u samoj Vladi. S druge strane, u nekim stvarima ćemo morati da uštedimo, istakao je on.

Vučić je poručio da će država nastojati da i u naredne tri godine opremi sistem protivvazdušne odbrane trodimenzionalnim radarima i novim raketama srednjeg dometa.

On je najavio da je cilj da sledeće godine vojska u naoružanje uvede haubice NORA i oklopno vozilo „Lazar 3“, kao i da 1.500 vojnika dobije punu opremu, kakvu imaju najbolji specijalci u svetu.

Komentarišući pisanje medija da se planira da aerodrom Ečka kod Zrenjanina bude ustupljen rusko-srpskom humanitarnom centru za izvođenje vežbi, Vučić je odgovorio da prvi put čuje za to.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Stigli ruski transportni helikopteri”

  1. A na subvencije za strane firme bacaju milijarde evra. A na njegove botove trosi godisnje jedan Mig 29 sa punim naoruzanjem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.