– U radnoj grupi za pripremu pravilnika, koji će biti usvojen za dva meseca, preovlađuje stav da automobili sa desnim volanom nisu bezbedni za naše uslove saobraćaja, te će njihova registracija na srpske tablice najverovatnije biti zabranjena. Uvozom ovakvih automobila građani mogu da uštede nekoliko hiljada evra, ali na taj način predstavljaju opasnost po sebe i druge učesnike u saobraćaju. Sa druge strane, to ne znači da takvi automobili uopšte neće smeti da se voze srpskim putevima, ali će morati da imaju registarske oznake zemlje gde se automobili voze levom stranom ulice – kaže za Danas Demir Hadžić, načelnik Sektora za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu.

On objašnjava da su vozila sa desnim volanom, kojih je na našim putevima sve više, nebezbedna pre svega tokom preticanja na otvorenom putu, jer vozač mora celim automobilom da pređe u suprotan smer da bi imao preglednost, a do tada se već može sudariti. Isti problem nastaje i na raskrsnicama, ali i na naplatnim rampama i javnim garažama, gde je nemoguće da se usluga plati ukoliko u kolima nije suvozač ili se ne izađe iz vozila.

Istovremeno, farovi automobila podešeni su tako da onaj bliže sredini kolovoza sija slabije od onog bližeg ivici puta kako ne bi zaslepljivao vozila koja dolaze u susret. Kako se u Srbiji vozi desnom, a u, recimo, Engleskoj levom stranom puta, ti farovi su obrnuto podešeni, pa se efekat zaslepljivanja upravo povećava umesto da se smanjuje.

Inače, u Srbiji ne postoji evidencija o broju automobila sa volanom na desnoj strani, a iz AMSS pretpostavljaju da je razlog to što je uvoz takvih automobila počeo nedavno.

Zabranom registracije automobila sa desnim volanom pojedinci će ostati i bez unosnog posla. Osobe koje imaju englesku vizu razradile su sistem preprodaje automobila „sa Ostrva“, gde je cena četvorotočkaša pala usled ekonomske krize, kao i činjenice da je reč o zatvorenom tržištu koje se razlikuje od kontinentalnog dela Evrope. Oni svoju uslugu naplaćuju od 800 do 1.000 evra, ali naručilac i pored toga, kao i plaćanja carine i poreza ima uštedu od nekoliko hiljada evra.

Međutim, čak i da posao propadne i volan bude morao da se prebacuje na levu stranu što košta oko 1.500 evra, ušteda za naručioca će ostati minimalna. Naime, primera radi „pežo“ iz 2002. koji u Srbiji treba platiti 10.500 evra, nakon dovoženja iz Engleske i plaćanja dažbina košta oko 8.000 evra, a kvalitet je sigurno bolji nego da je auto osam godina vožen u našoj zemlji.

 

Kamera poboljšava preglednost

Na brojnim forumima koji se bave problematikom vožnje automobila sa desnim volanom u Srbiji predloženo je zanimljivo alternativno rešenje. Umesto da se volan premešta za 1.500 evra, na levi retrovizor ili stub iza vrata mogla bi se postaviti mala kamera koja košta oko 200 evra, a čija bi se slika projektovala na ekran u vozilu, poput onog koji koristi uređaj za navigaciju. Na taj način postigla bi se preglednost kao da je vozač na levoj strani automobila.