Po tom „vladinom zakonskom predlogu“, čajetinska opština „u naredne dve godine trebalo bi da otpusti 58 zaposlenih, odnosno 30 odsto“. Međutim, u čajetinskoj administraciji rade 62 službenika, što bi, ako se poveruje u istinitost navedenog predloga, opština „spala“ na svega četiri radnika. To je ovdašnje šaljivdžije inspirisalo na zaključak da bi među onima koji ostaju, svakako bio predsednik opštine sa najbližim saradnicima, koji bi, uz svoje funkcije, morali ubuduće da venčavaju i izdaju izvode iz matičnih knjiga.

„Na osnovu novinskog teksta, postavlja se pitanje na osnovu čega je Vlada Srbije došla do podataka o broju zaposlenih u lokalnoj administraciji. U čajetinskoj lokalnoj administraciji, ako bi se otpustilo 58 zaposlenih, ostala bi samo četiri radnika“, navodi Informativna služba SO Čajetine.

„U opštinskoj administraciji rade 62 radnika, zajedno sa radnicima bivše Direkcije za izgradnju, jer je opština Čajetina jedina koja je ukinula taj organ vlasti“, navodi se u saopštenju, a potom dodaje da je formiran i Odsek za lokalnu poresku administraciju, što nije povećalo broj zaposlenih, ali je značajno povećalo naplatu opštinskih poreza.

Uz podsećanje da Čajetina ima oko 16.000 stanovnika, te da se na Zlatiboru tokom turističke sezone taj broj udvostruči i da je veliki broj investitora započeo poslove na teritoriji opštine, ova služba navodi da se iz tih razloga povećao obim poslova u opštinskoj upravi, pre svega u službi za urbanizam i inspekcijama.

– Pre nekoliko godina opština je realizovala program za otpremnine sedmoro zaposlenih. Prošle godine, prema preporuci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, planirana su sredstva u budžetu za taj program, ali bez obzira na pompezne najave da će to ministarstvo obezbediti fiksni deo otpremnina za sve koji se prijave i imaju više od 30 godina radnog staža, taj program nije realizovan – rekla je Danasu Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine i dodala da se na taj pozov Ministarstva prijavilo dvoje opštinskih službenika.

 

Specifičnosti

– Uz preraspodelu poslova u opštinskoj administraciji, potrebni su nam inspektori iz oblasti urbanizma i komunalne delatnosti, jer se na Zlatiboru intenzivno gradi, ali to ne bi premašilo sadašnji broj zaposlenih u lokalnoj administraciji. S druge strane, prema popisu iz 2002. godine Čajetina ima 16.000 stanivnika, ali sada ih je sigurno više. Takođe, tokom jula i avgusta, u jednom danu ovde bude i do 35.000 turista, što zahteva dodatno angažovanje komunalnog sektora i javnih službi – rekla je Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine i dodala da bi osim postojećih statističkih kriterijuma o odnosu broja stanovnika i broja zaposlenih u javnom sektoru, trebalo uvažiti i specifičnosti pojedinih opština.