Štrajk pravosuđa čeka novu ministarku 1Foto: FoNet Vlada Srbije

 Iz sindikata poručuju da će isti zahtevi biti prosleđeni novoj ministarki pravde Neli Kuburović, a ukoliko stav ministarstva ostane nepromenjen, pravosudni službenici će stupiti u ranije najavljen štrajk.
– Nela Kuburović nije novo lice u pravosuđu. Kao pomoćnica prethodnog ministra ona je upoznata sa svim problemima sa kojima se suočavamo. Ipak, novoj ministarki ćemo čestitati na novoj poziciji i poslaćemo joj dopis u kojem ćemo izneti svoje stavove i zatražiti sastanak. Ukoliko stav ministarstva ostane nepromenjen, stupićemo u štrajk – kaže za Danas Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije. Ona je dodala da zaposleni u pravosuđu željno iščekuju da čuju deo ekspozea premijera Vučića koji će se ticati njihove profesije.
Povećanje zarada za pravosudne službenike u zahtevima sindikata je apostrofirano kao prioritet. Prema njihovom stavu, plate bi morale da prate povećan obim rada koji je nametnut pravosudnoj administraciji. Dodatno, od ministarstva se zahteva da poštuje sporazum koji su još 2013. godine potpisali sa predstavnicima sindikata. Potpisani sporazum uređuje način na koji se obračunava zarada zaposlenima u pravosuđu. Konačan zahtev sindikalaca je upućen premijeru Vučiću od kojeg se zahteva da ispoštuje obećanje dato u decembru prošle godine i isplati zaposlenima jednokratnu novčanu pomoć u visini od 20.000 dinara.