Stros-Kan negira optužbe. Njegov advokat je izrazio razočarenje pošto je juče odbijena kaucija, ali je naglasio da će biti dokazano da njegov klijent nije kriv. „Ova bitka je tek počela“, rekao je advokat Bendžamin Brafman.

Zaposleni u MMF smatraju da njihov šef definitivno mora da se oprosti od visoke pozicije u Fondu, navodi Vošington post. „Zaposleni u uticajnoj vašingtonskoj instituciji koja okuplja stotine najboljih i najpametnijih iz celog sveta“, navodi list, trudili su se da istaknu „pristojan izgled i šarm“ Stros-Kana „kojim pleni u javnosti da bi pobili navode njujorške policije o nagom čoveku koji napada hotelsku sobaricu“. „On je gotov. Niko ne veruje da će se vratiti. Ljudi su jednostavno šokirani“, rekao je listu jedan ekonomista iz MMF.

Upravni odbor MMF održao je nezvanični sastanak o svom direktoru, ali je u saopštenju koje je izdao nakon toga navedeno malo detalja o budućnosti Stros-Kana. Kako navodi Vošington post, SAD će imati značajnu ulogu u odlučivanju o sudbini Stros-Kana u MMF i eventualnom izboru njegovog naslednika. Iako MMF prema tradiciji predvodi Evropljanin, sve je veći pritisak da se radna mesta otvore za vodeće ekonomske umove iz Azije, Latinske Amerike i Afrike. Međutim, nemačka kancalarka Angela Merkel izjavila je da na rukovodećem mestu MMF i dalje treba da bude Evropljanin, naročito sada kada je region usred dužničke krize.