Struja iz Pančeva od 2020. godine 1Ilustracija: CINS

Termoelektrana-toplana gradi se u industrijskom području na parceli površine oko dva hektara, u neposrednoj blizini Rafinerije nafte Pančevo, koja je u vlasništvu kompanije „NIS a.d. Novi Sad“, u okviru Grupe „Gazprom njeft“, navedeno je u saopštenju povodom početka gradnje.

Proizvedena toplotna energija biće usmerena na zadovoljavanje potreba Rafinerije nafte Pančevo, dok će električna energija biti distribuirana u elektromrežu Srbije i susedne zemlje, a puštanje u rad pančevačke termoelektrane-toplane planirano je za 2020. godinu.

U okviru ceremonije početka gradnje ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i generalni direktor „Gazprom energoholdinga“ Denis Fjodorov potpisali su Memorandum o razumevanju za realizaciju projekata kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije na teritoriji Srbije.

Tim dokumentom predviđena je organizacija zajedničkog rada na razmatranju mogućnosti dalje realizacije projekata izgradnje i modernizacije elektrana u Srbiji, navedeno je u saopštenju.