– Ako sudije budu sudile na osnovu zakona, očekujem oslobađajuću presudu, ali ako presudu donesu po političkim i stranačkim aršinima, a to onda znači da ćemo se mi na istu žaliti – kaže za Danas Goran Petronijević, Karadžićev advokat, koji je juče prisustvovao sahrani generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru. Kako smo ranije pisali, žalbeni proces će biti vođen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Munira Subašić, predsednica Pokreta majka enklava Srebrenica i Žepa, ističe za Danas da će biti prisutna na izricanju presude Karadžiću, ali i lideru radikala Vojislavu Šešelju 31. marta. Kako ukazuje, nije slučajno to što će za sedam dana obojici biti izrečene presude, „jer su i Karadžić i Šešelj bili među organizatorima genocida, zločina, ubistava, silovanja…“

– Mi, žrtve, očekujemo da će obojica dobiti doživotne kazne zatvora. Dosta nam je političkih poturanja, znamo šta smo doživeli i preživeli. Njihove kazne treba da budu primer deci sa celog Balkana da se ne isplati biti zločinac, da se zločini i genocid ne ponove i ne zaborave – kaže naša sagovornica.

Karadžić je, između ostalog, optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine i druge ratne zločine. Posle 12 godina skrivanja, uhapšen je u Beogradu pod lažnim imenom doktor Dragan Dabić u julu 2008. i izručen je Tribunalu. Suđenje mu je počelo u oktobru 2009, a Tužilaštvo je iznošenje dokaza završilo 25. maja 2012. nakon iskaza 195 svedoka.

Inače, prvostepena presuda Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske bosanskih Srba biće izrečena u novembru 2017. Kao i u slučaju Karadžića, žalbeni proces će biti vođen pred Mehanizmom. I Mladić je optužen za genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici avgusta 1995, ali i za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH od 1992. do 1995, kao i za učešće u zločinačkom poduhvatu sa Karadžićem, čiji je cilj bio genocid i ratni zločini nad muslimanskim, hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom.

Danas o Stanišiću i Simatoviću

Nalogom predraspravnog sudije Bartona Hola danas će biti održana rasprava o pripremama za ponovljeno suđenje bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije – Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Njih dvojica su u decembru, nakon presude Žalbenog veća i ponovljenog izjašnjavanja o krivici, pušteni na privremenu slobodu. Oslobođeni su obaveze da danas budu na raspravi.