Foto: FreeImages

Ona navodi da pomenuta organizacija od petka ne uspeva da uspostavi komunikaciju sa Višim sudom, kako bi saznali da li je donesena odluka o pomenutoj žalbi. Vasić objašnjava da je S. J. optužen za delo širenja panike i nereda, koje mora da ima svoju posledicu a koja u njegovom slučaju ne postoji i nemoguće ju je dokazati. Podseća da se sličan slučaj desio i 2014. godine, kada su dva mlađa punoletnika bila optužena za isto delo. Vasić kaže da su oni tada bili zaplašeni i da su zbog toga morali da sklope sporazum o priznanju krivice, iako nisu bili krivi, samo da ne bi imali probleme. Prema njenim rečima, Komitetu je u tužilaštvu nezvanično rečeno da bi za S. J. bilo bolje da prizna krivicu kako ne bi „ležao u pritvoru ni kriv ni dužan“ što, kako ocenjuje, dovodi do apsurdne situacije da se čovek primorava da prizna krivicu iako ništa nije uradio.

– Reč je o velikom paradoksu srpskog pravosuđa, zbog koga čovek ni kriv ni dužan leži u pritvoru, naročito ako ga uporedimo sa, na primer, brojnim slučajevima nasilja u porodici, kada nakon prijave nasilnik umesto da bude zadržan u pritvoru, biva odmah pušten da se vrati kući i dovrši započeto – navodi Vasić. Ona ističe da je S. J. dao iskaz da je vrlo brzo bio svestan da je pogrešio i da je odmah obrisao taj post na Fejsbuku, kao i da će kada se sve okonča obrisati nalog sa te društvene mreže. Ipak, navodi Vasić, i nakon izjave u kojoj je S. J. jasno pokazao da nije postojala namera za izvršenje krivičnog dela, niti postoji opasnost da se ono ponovi, njemu je određen pritvor. Na osnovu toga, ona ocenjuje da se ipak radi o političkoj odluci.

Podsećanja radi, nakon nedavnog apela najviših državnih organa da se spreči širenje panike oko kvaliteta pijaće vode u Beogradu, priveden i zadržan veći broj građana.