Suđenje Dragišiću: Supruga izbegavala da odgovori na pitanja tužioca 1Foto: FI/Jason Morrison

Naime, iako ju je tužilac Vitorović nekoliko puta pitao da li je čula priče da je njen suprug ubio Asima Kavaza i ranio njegovog sina Muhamneda, Brankica Dragišić je izbegavala da odgovori, navodeći samo da je čula da je Asim „stradao“, ali ne i kako i da li ga je njen suprug ubio. Zbog napete atmosfere u sudnici, predsedavajući većem, sudija Vladimir Duruz reagovao je smirujući situaciju i pokazujući tužiocu da snizi ton u postavljanju pitanja.

Podsetimo, Milan Dragišić se tereti da je ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti, i još tri pokušao da liši života 20. septembra 1992. godine u Bosanskom Petrovcu, i to nakon što je dovezeno telo njegovog brata Dragišić Dragana zvanog „Dado“, koji je poginuo na ratištu kod Bihaća. Osumnjičeni Dragišić, naoružan automatskom puškom u vojnoj uniformi,

videvši na putu ispred svoje kuće prvog komšiju Kavaz Asima, obratio mu se rečima: „Jebem ti tursku majku, jebem ti muslimansku majku, ubit ću vas sviju“, da bi potom ubio na licu mesta. Nakon što je ubio Asima, ugledavši u blizini njegovog sina Kavaz Muhameda, koji je došao do svog oca koji je pogođen ležao na putu, osumnjičeni Dragišić je, u nameri da ga liši života, ispalio više metaka u pravcu Muhameda, koji je ipak iako ranjen uspeo da pobegne. Dragišić je potom krenuo niz ulicu uočivši Asmira Lemeša, te je ispalio nekoliko metaka ka njemu, ali je Asmir uspeo da pobegne. Krećući se dalje ulicom JNA, Dragišić je došao do kuće Hujić Šaćira, ispalio više metaka iz automatske puške i ranio ga. Dragišić je istog dana u ulici Mahmuta Ibrahimpašića, sa još jednom osobom kolima došao do dvorišta starog hotela „Grmeč“ u kojim su sa cirkularom sekli drva Terzić Safet zvani „Bendžo“ i Zajkić Eldin zvani „Klej“, te ih obojicu ubio.

Na današnjem suđenju, njegova supruga Brankica Dragišić izjavila je da se tragičnog dana čula kratka pucnjava, potom kuknjava, da je ona bila u kući sa decom, da je sišla na donji sprat i našla svekrvu „maltene u nesvesnom stanju“, te da je u jednom trenutku njen suprug krenuo ka gradu, ali da su ga zaustavili i vratili kući njegov brat Milorad i brat od strica Nenad. Ona je potom sudiji ispričala da je njen suprug popio lekove za smirenje i da je sve vreme bio kući.

Pre nje, svedočila je komšinica Drena Latinović, koja je takođe rekla da je čula pucnjavu i kuknjavu, ali da je tek posle 20-ak minuta otišla do kuće optuženog Dragišića, koja je na nekih 50 metara od njene, i videla da je stradao njegov brat „Dado“. I ona je svedočila da je optuženi Dragišić „sve vreme bio u kući“, da nikuda nije išao, jer je bio pogubljen i non-stop je plakao i kukao. Takođe je izjavila da je čula priče kako je optuženi ubio Asima Kavaza, ali da to nije videla, već samo da je čula kako drugi ljudi pričaju. Rekla je da tih dana nije videla Muhameda Kavaza, a nije znala da odgovori koliko je minuta kolima udaljen „Grmeč“ od Dragišićeve kuće.

Naredni glavni pretres zakazan je za 25. oktobar.

U četvrtak „Lovas“, u petak ročište Ranki Tomić

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u četvrtak, 13. septembra, trebalo bi da se nastavi suđenje za zločine u hrvatskom selu Lovas. Podsetimo, nakon skoro 11 godina od početka sudskog procesa, u junu je ponovo počelo suđenje u ovom predmetu. Razlog je to što Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo godinu i po dana glavnog tužioca. Milan Devčić i još devet optuženih terete se da su, kao pripadnici JNA, formacije „Dušan Silni“ i lokalne vlasti, tokom oktobra i novembra 1991. u Lovasu (Hrvatska) činili ratne zločine, te da su ubili 70 civila hrvatske nacionalnosti. U međuvremenu, četvorica optuženih – LJuban Devetak, Dragan Bačić, Aleksandar Nikolaidis i Milan Radojčić su preminula.

U petak, 14. septembra, zakazan je glavni pretres u postupku protiv Ranke Tomić, koja se tereti da je u julu 1992. u mestu Radić (Bosanska Krupa BiH), kao starešina „Fronta žena Petrovac“ pri Petrovačkoj brigadi VRS mučila, nečovečno postupala, nanosila velike patnje i povređivala telesni integritet, te učestvovala u ubistvu ratne zarobljenice, bolničarke V korpusa Armije BiH.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.