Sudovi se rešili čak 900.000 predmeta 1Foto: FoNet Dragan Antonić

Naime, toliki broj izvršnih postupaka je obustavljen, pošto su poverioci propustili da se u zakonom predviđenom roku izjasne da li žele da njihovi predmeti pređu u nadležnost javnih izvršitelja ili ostanu u sudovima. Važno je napomenuti da ovaj broj nije konačan, pošto se, kako nam je rečeno iz ministarstva, još uvek analiziraju izveštaji sudova o radu.

Upravo na ove podatke se oslanjala ministarka pravde Nela Kuburović kada je u oktobru izjavila da se do kraja godine može očekivati da će broj starih predmeta biti smanjen za milion.

– Radićemo na tome da rasteretimo sudove u velikoj meri. Jedan od načina je bio donošenje Zakona o izvršenju i nakon nekoliko meseci od usvajanja tog zakona došlo je do toga da imamo smanjenje starih predmeta za 700.000, a sudeći po dosadašnjim rezultatima to do kraja godine može da pređe i milion u odnosu na to kako je bilo prošle godine, rekla je tada Kuburović.

Ovo drastično rasterećenje sudova omogućeno je krajem prošle godine kada su poslanici usvojili novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Kako je zakon trebalo da stupi na snagu 1. jula ove godine, ostavljen je rok od dva meseca koji bi „starim poveriocima“ dozvolio da izaberu da li žele da njihovi predmeti pređu u ruke javnih izvršitelja ili ostanu u sudovima. Postupci izvršnih poverilaca koji se od maja do jula ove godine nisu izjasnili, automatski su se obustavljali.

Pod starim, podrazumevaju se izvršni poverioci čija potraživanja datiraju pre 2012. godine, kada je prvi Zakon o izvršenju i obezbeđenju uveo u naš pravni poredak pojam javnih izvršitelja.

Ogroman broj starih predmeta godinama unazad predstavlja jedan od najvećih problema domaćeg sudstva. Prema podacima Vrhovnog kasacionog suda ukupan broj nerešenih starih predmeta na kraju 2015. godine, što je poslednja godina za koju su dostupni podaci, iznosio je 1.740.400. Više od 1,5 miliona tih predmeta iznosili su upravo izvršni predmeti. Oko 80 odsto tih predmeta čine izvršni postupci koji su inicirani zbog dugovanja za određene komunalne usluge.

Infostan i telekom

Ministarka Nela Kuburović, tada još uvek na poziciji pomoćnice ministra, na sastanku sudija i predsednika sudova u Novom Sadu rekla je da su Telekom i Infostan odustali od svojih starih izvršnih predmeta. List Politika je tada objavio da se spominjao broj od 300.000 odnosno 350.000 predmeta. Pisanje ovog lista demantovalo je Ministarstvo pravde i Infostan, dok je Telekom potvrdio da su „odlučili da ne nastavljaju postupke za većinu potraživanja koja su starija od šest godina za privatna, odnosno pet godina za pravna lica“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.