Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Po optužnici, Dević se tereti da je kao pripadnik vojske, u drugoj polovini jula 1992. zajedno sa Bogdanom Šabotom iz Pištanice i još jednim N. N. pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do kuće Ismeta Šljivara, u naselju Donja Sanica, zaseok Šljivari, Opština Ključ, i iz kuće, na silu – pretnjom oružjem, izveo Ismeta, civila bošnjačke nacionalnosti. Potom su ga odveli do mesta zvanog „Božin mlin“ u Donjoj Sanici, gde su ga ubili ispalivši u njega više metaka. Ismetovo telu su zatim bacili u reku Sanicu.

U februaru prošle godine Kantonalni sud u Bihaću prvostepenom presudom osudio je na osam godina zatvora Bogdana Šobotu zbog ubistva Ismeta Šljivara. Bosanski sud je utvrdio da je upravo Šobota jedan od dva pripadnika VRS koji su zajedno sa Devićem izvršili ovaj ratni zločin. U februaru ove godine, Vrhovni sud BiH potvrdio je osuđujuću presudu, ali je smanjio na šest godina zatvorsku kaznu Šoboti. Upravo je u ovu presudu Vrhovnog suda BiH juče na suđenju Deviću izvršen uvid, tako da je uvrštena u dokazni materijal.

Sudsko veće na čelu sa sutkinjom Zoranom Trajković prihvatilo je juče predlog zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića da se izvrši uvid i u iskaz Bogdana Šobote, ali i zahtev odbrane Devića da se Šobota ponovo pozove na saslušanje, s obzirom na to da se u potpunosti razlikuju iskaz koji je dao tužilaštvu i svedočenje putem video-konferencijske veze u Kantonalnom sudu u Bihaću. Naime, u iskazu je rekao da je bio upravo sa Devićem kada je ubijen Ismet Šljivar, dok je tokom svedočenja sve to negirao, ističući da je u vreme ubistva bio u Sloveniji. Inače, Dević je juče ponovio da ništa od toga što je Šobota rekao u iskazu nije tačno.

Zbog toga je sutkinja Trajković zakazala novo suđenje za 21. septembar na kome bi trebalo da svedoči sada već osuđenik Bogdan Šobota.