Podsetimo, u odgovoru na zahtev novinara BIRN-a da im se dostavi kopija optužnice, Prvo osnovno javno tužilaštvo navelo je da je optužnica proglašena državnom tajnom i da ne može biti dostavljena javnosti.

„Proglašavanje dokumenta državnom tajnom, po Zakonu o tajnosti podataka, određuje se radi sprečavanja nastanka neotklonjivo teške štete po interese Republike Srbije, a Prvo osnovno javno tužilaštvo navodi da bi javno obelodanjivanje navoda optužnice za posledicu imalo „ugroženi međunarodni položaj i status Srbije i njenih građana“, navode u FHP-u i dodaju da je ovakvo obrazloženje nezakonito.

Kako ukazuju, tvrdnja da bi obelodanjivanje informacija o skrivanju Mladića izazvalo najteži oblik štete po Srbiju i proglašenje optužnice najvišim stepenom državne tajne, „evidentno su neopravdani postupci budući da je Međunarodni sud pravde još pre 10 godina proglasio Srbiju odgovornom za kršenje konvencije o genocidu upravo zbog skrivanja Ratka Mladića“.

„Čak i kada bi postojala opasnost od nastanka neotklonjivo teške štete, što očito nije slučaj, to opet ne bi bilo dovoljno da se podatak odredi kao tajni, jer bi za tako nešto država morala da pokaže da je interes Srbije koji se štiti tajnošću podatka veći od prava javnosti da zna traženi podatak u konkretnom slu?aju (član 8 Zakona)“, objašnjavaju u FHP-u. Prema njihovom mišljenju, imajući u vidu da se informacije odnose na skrivanje jednog od najtraženijih haških begunaca, te da je skrivanje Mladića dovelo do osude države za kršenje konvencije o genocidu, ali i ugrozilo proces evropskih integracija Srbije, nesumnjivo je da je interes javnosti da zna u ovom slučaju izražen, opravdan i nesumnjivo pretežniji u odnosu na nezakonite interese države.

Podsetimo, kako je Danas prvi pisao, Ratko Mladić se krio u vojnom objektu „Topčider“ od novembra 2000. do jula 2003. godine, tvrdilo je Prvo opštinsko javno tužilaštvo iz Beograda u procesu koji je protiv 11 osoba vođen zbog pomaganja u skrivanju bivšeg komandanta VRS. Naime, uvidom u presudu u kojoj su optuženi oslobođeni odgovornosti zbog apsolutne zastare, navedeno je za šta ih je tužilaštvo teretilo. Iz tog javno dostupnog dokumenta, u koji je Danas imao uvid zahvaljujući FHP-u, navodi se da je jedan od optuženih, Blagoje Govedarica, u to vreme stariji vodnik Vojske Jugoslavije, bio optužen da je „u periodu od novembra meseca 2000. godine do 25. 7. 2003. godine, u Beogradu, u vojnom objektu Vojske Jugoslavije i Vojske SCG na Topčideru, kao i na drugim adresama u Beogradu, krio i pomagao Ratku Mladiću da ne bude otkriven“.

BIRN-ova e-knjiga o suđenju Mladiću

Uoči izricanja presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za ratne zločine, koja je najavljena za sledeću nedelju, BIRN je sve svoje izveštaje o ovom slučaju pretočio u e-knjigu, koja je slobodna za preuzimanje. „Ratko Mladić: Od generala do haškog optuženika“, naslov je e-knjige BIRN-a objavljene u utorak uoči izricanja presude bivšem komandantu VRS zakazanog za 22. novembar.

E-knjiga, koja se može besplatno preuzeti, sadrži sve BIRN-ove izveštaje o ovom slučaju od trenutka kada je Mladić prebačen u Hag, kako bi se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) suočio s optužbama, do nedavnog zahteva njegove odbrane da se izricanje presude odloži zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

E-knjiga sadrži više od 500 tekstova objavljenih na više od 600 stranica. Suđenje Mladiću, koje je počelo 2012. godine, trajalo je 530 dana, tokom kojih je iskaz dao 591 svedok, od kojih se 377 pojavilo na sudu. Mladić se tereti za genocid počinjen nad više od 7.000 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice 1995. godine, za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je navodno u nekoliko opština 1992. godine dostigao nivo genocida, za terorisanje građana opkoljenog Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Prema optužnici, on je koristio vojnu snagu za sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem se čelu nalazilo političko rukovodstvo Republike Srpske (RS) i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić, s ciljem stvaranja države sa srpskom dominacijom. BIRN