Hrvatska da se suoči sa svojom prošlošću 1

Na današnji dan 1993. godine u srednjoj Bosni, u selu Ahmići počinjeni su zločini koji su izvršeni od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Masakr u Ahmićima bio je sastavni dio etničkog čišćenja Lašvanske doline od Bošnjaka u kojem je ubijeno više od sto ljudi, a selo je uništeno, podseća Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba (YIHR).

Kako ukazuju, Žalbeno veće Haškog tribunala u predmetu koji se odnosi na zločine u Ahmićima Darija Kordića osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, a Marija Čerkeza na 6 godina, te je potvrdilo zaključak Raspravnog veća da je Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dario Kordić osuđen je za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja te teška kršenja Ženevskih konvencija 2004. godine.

„Danas Kordić živi u Hrvatskoj, pojavljuje se na obljetnici HVO-a koja je održana pod službenim pokroviteljstvom predsjednice države te je prije dva tjedna održao predavanje u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu. U isto vrijeme, Inicijativi mladih za ljudska prava Studentski centar nije omogućio prikazivanje filma o zločinima u srednjoj Bosni u produkciji MKSJ-a, za koja je među ostalima, odgovoran i Kordić. Zašto se omogućilo ratnom zločincu održati predavanje, a prikazati dokumentarni film koji prikazuje sudski utvrđene činjenice i svjedočanstva o počinjenim zločinima u produkciji MKSJ-a s kojim Republika Hrvatska ima ustavnim zakonom reguliranu suradnju, nije moguće?

Ističemo i da je Kordić nositelj nekih od najviših odlikovanja Republike Hrvatske, između ostalog, za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama, za junački čin u ratu, za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države. Temeljem za to predviđene zakonske osnove i razloga, Inicijativa mladih za ljudska prava je početkom prošle godine podnijela poticaj nadležnom tijelu Ureda predsjednice Republike Hrvatske za oduzimanje odlikovanja Dariju Kordiću koji je jednoglasno, bez obrazloženja, odbačen”, ističu u YIHR.

Kako bismo gradili društvo utemeljeno na poštivanju ljudskih prava, dodaju iz ove NVO, te odgovorno i pravedno postupali prema žrtvama, zahtijevamo sljedeće: od predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović: oduzmite državna odlikovanja Dariju Kordiću i svim pravomoćno osuđenim ratnim zločincima, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića: održite minutu šutnje na prvoj sljedećoj sjednici, za civilne žrtve povodom 26. obljetnice masakra u Ahmićima, od premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Grabar – Kitarović: ispričajte se svim žrtvama za zločine počinjene od strane pripadnika HVO-a učinjene pod sveukupnom vojno političkom kontrolom Hrvatske, od Vlade RH: afirmirajte prava žrtava na obeštećenje.

„Dok se ratne zločince doživljava uglednim građanima, a najviši predstavnici vlasti odbijaju jasno i nedvosmisleno osuditi počinjeno, naše društvo onemogućeno je razvijati se. Ako želi biti nositeljica ostvarenja trajnog mira u regiji, Hrvatska mora snažnije utjecati na stabilizaciju odnosa s Bosnom i Hercegovinom, a na tom putu priznanje i suočavanje s vlastitom prošlošću predstavlja nužni uvjet“, naglašavaju u YIHR.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Hrvatska da se suoči sa svojom prošlošću”

  1. Stvorena je prava industrija pokajanja. Englezi, Francuzi, Španci…vi treba da se pokajete jer ste imali kolonije i pljačkali te zemlje. Amerikanci, Australijanci…vi ste oteli tuđe zemlje pa morate da se suočite sa svojom prošlošću. Nemci vi ste imali holokaust, pravo na stalno suočavanje sa zločinima. Skandinavci, vi ste bili vikinzi, pljačkali ste velike delove Evrope, Rusi vi ste počinili zločine u Centralnoj Aziji, na Kavkazu, pa intervencije u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Hrvati vi ste bili ustaše a vi Srbi ste počinili zločine i u II sv.ratu i ranije, pa Srebrenica, Kosovo, svi na kolektivnu katarzu. Suštinski cilj svih ovih igrokaza je vladanje putem kompleksa krivice, kada je neko stalno zgrčen, skrušen, srušen i smušen, optrećen kompleksom krivice, uvek na ivici plača taj je savršeno testo za oblikovanje. Treba li reći da se ova „industrija pokajanja“ ne odnosi na „suočavanje sa prošlošću“ kod ostalih naroda i rasa ili se oni nisu „primili“ za takve performanse. Niko ne kaže da Meksikanci, ako su naslednici Asteka, treba da se suoče sa njihovim surovim običajima, Turci, Arapi, Jevreji, Hindusi….sa svojim zločinima, Bantu crnci sa načinom kako su se obračunali sa Bušmanima i Hotentotima, Japanci sa Ainuima…Samo je kod Evropljana ova industrija pokajanja delotvorna, pa onda Evropljani širom otvorite vrata migrantima zbog svoje mraćne prošlosti…..Dokle? Dok ne propadnete potpuno!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.