Među optuženima i predsednik Boračke organizacije RS 1Foto: wikipedia/ srpska demokratska stranka opstinski odbor sokolac

Medijski je najzanimljivija optužnica protiv predsednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Savčić je optužen da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Savčić odbacuje odgovornost za zločin i tvrdi da tada nije bio u Srebrenici.

„U to vrijeme moja jedinica vodi intenzivna vojna dejstva na Treskavici. U Novoj Kasabi, gdje je naša kasarna, 13. jula se nalazi 12 vojnika. Oni su potpuno okrenuli priču. Ja nisam bio na toj teritoriji na kojoj Tužilaštvo tvrdi“, rekao je Savčić za RSE.

Savčić ističe i da ga je Sekretarijat Haškog tribunala angažovao sedam-osam godina kao istražioca na jednom predmetu i da iza sebe ima čistu ratnu prošlost.

Kako piše detektor.ba, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših pripadnika Armije RBiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine.

Admir Osmanović, Smajil Omerović, Jasmin Huskanović, Kemal Hindić, Martin Frančešević, Ramiz Pljakić, Ivo Anđelović, te Hazim i Bahrija Fazlović se terete za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u blizini mesta Boderište (Brčko). Tužilaštvo će navode optužnice pokušati da dokaže pozivanjem oko 70 svedoka i stručnih veštaka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Protiv Milana Trišića Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za zločin protiv čovečnosti na području Bratunca 1992. godine. NJemu je na teret stavljeno da je od aprila do oktobra 1992. godine, učestvovao u progonu, odvođenju u logore i ubistvima civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i opštine Bratunac. Trišić je u oktobru 2019. deportovan u BiH iz SAD, gde je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

Za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Sanskog Mosta 1992. godine, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Krunića. Krunić je optužen za učešće u ubistvu civila koji su iz Sanskog Mosta transportovani na „Manjaču“. Kako se navodi, on je 11. juna 1992. godine, predvodio grupu i vršio nadzor prilikom transporta muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća „Betonirka“ u logor „Manjača“.

Prema optužnici, Krunić je odvojio šest civila, a potom učestvovao u njihovom ubistvu pored lokalnog puta Pavići-Hazići, prilikom povratka konvoja sa Manjače. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv Jugomira Marčetića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mesta Zecovi (opština Prijedor). U napadu na selo Zecovi, kada je ubijeno najmanje 150 osoba i proterano celokupno stanovništvo i zatočeno u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje na području Prijedora.

Novo suđenje Dragišiću

Zbog kršenja odredaba krivičnog postupka Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milan Dragišić osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo i pokušaj ubistva još dva civila bošnjačke nacionalnosti 1992. u Bosanskom Petrovcu. Naloženo je novo suđenje Dragišiću, koji je u aprilu prošle godine osuđen za ubistvo jednog muškaraca, kao i pokušaj ubistva njegovog sina i još jedne osobe. On je oslobođen optužbi za druga dva ubistva i još jedan pokušaj ubistva. Prema optužnici, Dragišić se razbesneo nakon što je video mrtvo telo brata, koji je poginuo u borbama na području Bihaća i počeo da puca na nedužne i zatočene Bošnjake.