Seminar, koji će biti održan u Kući ljudskih prava u Beogradu, obuhvatiće dva predavanja: „Rat na prostoru bivše Jugoslavije – istorijska i politička dimenzija“, koji će održati istoričar Srđan Milošević, istoričar i „Ratni zločini 90-ih i suočavanje sa prošlošću“, koji će održati novinar Nemanja Stjepanović. I drugi seminar biće uskoro organizovan i to na temu „Žene žrtve ratnih zločina – silovanje u ratu, tranziciona pravda na Zapadnom Balkanu“, a u okviru ovog projekta AŽL-a i FHP-a biće organizovana i poseta stratištima i susret sa ženama koje su preživele ratove devedesetih.

– Akademija ženskog liderstva pokreće obrazovni program za političarke koji će omogućiti podizanje znanja alumnistkinja na temu suočavanja s prošlošću i ženskih prava. Želimo da na ovaj način doprinesemo većoj vidljivosti žena žrtava ratova i pokretanju regionalnog dijaloga o ratovima devedesetih i naravno nastavku zajedničke borbe za ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost – kaže za Danas Marija Srdić, članica Programskog odbora AŽL.

Akademija ženskog liderstva je udruženje građanki i građana nastalo iz programa koji je 2012. pokrenuo Nacionalni demokratski institut (NDI), a koji su zajednički realizovali Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar modernih veština i Centar za podršku ženama. Osnovni zadatak Akademije je da okuplja i jača kapacitete žena angažovanih u javnom i političkom životu Srbije i povezuje ih u borbi za unapređenje ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Akademija danas ima više od 170 alumnistkinja koje su narodne poslanice, odbornice, članice gradskih i opštinskih veća, državne sekretarke, direktorke…

Povezani tekstovi