Foto: EPA-EFE/ PETER DEJONG POOL

U streljačkom vodu bio je Franc Kos – potporučnik Desetog diverzantskog odreda kojeg je godinu ranije formirao lično Ratko Mladić. Zajedno s Kosom pucao je Hrvat iz Tuzle Dražen Erdemović. On je haškim istražiteljima nakon rata otkrio prave razmjere srebreničkog genocida.

– Brano Gojković nas je rasporedio. Stigao je prvi autobus. U autobusu su se nalazili vozač, dva policajca i ti ljudi koje smo strijeljali. Kad se završi sa strijeljanjem jednog autobusa, dolazio je drugi autobus. Nisam brojao koliko je autobusa došlo. Sve je trajalo od 10 ujutro do 15 časova poslijepodne. Možda smo strijeljali 1.200 ljudi. Ne mogu tačno reći, ispričao je Erdemović, koji je 1996. otkrio identitet svih ubica sa Branjeva.

Tek 13 godina kasnije je reagovalo pravosuđe. Uhapšeni su, a kasnije i osuđeni Franc Kos (35 godina zatvora), Stanko Kojić (Savanović) zvani Geza (32 godine), Zoran Goronja (30 godina) i Vlastimir Golijan (15 godina). Marko Boškić je uhapšen u Americi i isporučen pravosuđu BiH gdje je, nakon priznanja krivice, osuđen na 10 godina zatvora. Brano Gojković, koji je rukovodio akcijom strijeljanja, u Srbiji je osuđen na 10 godina. Svi ostali pripadnici ove zloglasne jedinice su na slobodi.

– Naređujem da se izvrši marš jedinice na relaciji Bijeljina – Vlasenica – Bratunac. Marš jedinice će se izvršiti autobusom, a starešina vozila je potporučnik Franc Kos, napisao je 10. jula 1995. komandant Desetog diverzantskog odreda Milorad Mišo Pelemiš. Pelemiš je danas slobodan čovjek. Živi i radi u Beogradu i čest je gost Radio-televizije Republike Srpske.

Većina vojnika čija se imena nalaze Pelemišovoj naredbi također je na slobodi, dok njih nekoliko više nije među živima. U akciji „Srebrenica“, prema naredbi Pelemiša učestvovalo je 26 vojnika: Franc Kos, Nemanja Bobar, Milovan Milešić, Brano Gojković, Marko Boškić, Držen Erdemović, Jelenko Kalajdžić, Srđan Brezo, Dragan Koljivrat, Zoran Goronja, Ostoja Vulić, Mladenko Filipović, Ratko Međedović, Zoran Rašeta, Luka Jokić, Dragan Todorović, Budimko Savić, Zoran Obrenović, Aleksandar Đurić, Miloš Matić, Vlastimir Golijan, Goran Lulić, Zoran Stupar, Stanko (Savanović) Kojić i Boris Popov. Svi su bili plaćene ubice i pripadnici prve profesionalne jedinice VRS koju je formirao lično Ratko Mladić.

Među pripadnicima ove jedinice bilo je vojnika skoro svih nacionalnosti. Tako je Franc Kos – Slovenac, Marko Boškić i Dražen Erdemović su Hrvati iz okoline Tuzle, Zijad Žigić je Bošnjak iz Lukavca, a Zoranu Obrenoviću majka je hrvatske nacionalnosti. Prva trojica su bila u streljačkom vodu na Branjevu, dok je Zijad Žigić obavljao posebne zadatke koje je dobijao od Ratka Mladića. Žigić danas živi u Bijeljini i koristi ime Živko Mičić. Zoran Obrenović je, također, na slobodi. Dobio je nadimak Maljić, jer je nekoliko zarobljenika ubio maljem. Živi u Srbiji, kao i većina „slobodnih“ pripadnika Desetog diverzantskog odreda.

Preuzeto sa zurnal.info