Foto: Aleksandar Roknić

Članovi njene porodice su jedni od 1.313 identifikovanih žrtava koje su 14. jula 1995. godine ubijene u hangaru sela Kravice u blizini Srebrenice. Dok govori, dva metra iza nje stoji grupa muškaraca kojima se sudi za taj zločin.

– Samo u Beogradu žrtve i zločinci moraju da stoje na istom mestu dok čekaju suđenje – kaže Sinanović.

Iako je suđenje osmorici bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske počelo još u decembru prošle godine, za godinu dana nije se odmaklo mnogo. Na prošlom pretresu suđenje je iz proceduralnih razloga vraćeno na početak i juče se očekivalo da se ponovo počne sa ispitivanjem svedoka.

Početak jučerašnjeg pretresa nije nagoveštavao da će biti ponovnog odlaganja. Predsednica sudskog veća Mirjana Ilić je prozvala optužene i njihove branioce. Međutim, kada je i formalno trebalo da otvori glavni pretres, predsednica veća je rekla da nisu ispunjene pretpostavke za njegovo održavanje.

– Iz Apelacionog suda u Beogradu nisu vraćeni spisi predmeta, a ne možemo da držimo pretres bez spisa – kazala je sutkinja Ilić, pre nego što je naredni pretres zakazala za 26. januar.

Za ratni zločin u Srebrenici sudi se osmorici bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske. Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović, Vidosav Vasić optuženi su da su 14. jula 1995. godine u hangaru sela Kravica u blizini Srebrenice ubili više od 1.313 civila muslimanske veroispovesti.

Po izlasku iz sudnice, Šuhra Sinanović se mimoišla sa prvooptuženim Nedeljkom Milidragovićem. Kako navodi, dok je prolazio, dobacio joj je „živela Srbija“. Nakon njega, iz zgrade Specijalnog suda izašao je drugooptuženi Aleksa Golijanin, noseći crnu beretku sa grbom Srbije na sebi.

Šuhri Sinanović zebnje su se obistinile. Još jednom je provela više sati u autobusu, kako bi, na svega nekoliko minuta, videla sudnicu beogradskog Specijalnog suda.

– Šest puta sam dolazila u Beograd zbog ovog suđenja i četiri puta je odloženo. Nije mi jasno zašto nisu mogli da im sude u Sarajevu. Uostalom, zločini su i počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine – kaže Sinanović.

Iako je prvi glavni pretres u ovom postupku održan pre godinu dana, u 2017. nije urađeno mnogo toga. Suđenje za ovaj ratni zločin je u novembru ove godine krenulo iz početka, nakon što su razrešene nedoumice oko pravne valjanosti optužnice. Naime, u trenutku podizanja optužnice u januaru 2016. godine, formalno nije postojao Tužilac za ratne zločine, a nije bio ni određen vršilac dužnosti. Iz tog razloga je odbrana iznela zahtev za njeno odbacivanje, što je 5. jula ove godine Apelacioni sud u Beogradu i uvažio. Međutim, kako je u međuvremenu Snežana Stanojković izabrana na funkciju tužioca, Apelacioni sud je u septembru došao do zaključka da su ispunjene pretpostavke da se postupak nastavi.

Svi optuženi su na prethodnom glavnom pretresu negirali krivicu koja im se optužnicom stavlja na teret. Dodatno, svi oni se brane sa slobode.

Naredni glavni pretres zakazan je za 26. januar naredne godine. Šuhra Sinanović je najavila svoj ponovni dolazak.