Foto: FreeImages

Prvostepenom presudom od 11. februara 2014. godine, Toplica Miladinović, Milojko Nikolić i Dejan Bulatović su osuđeni na 20 godina zatvora, Ranko Momić na 15, Abdulah Sokić na 12, Srećko Popović na 10, Siniša Mišić na pet, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na dve godine zatvora, Veljko Korićanin i Radoslav Brnović su oslobođeni, dok su za Vidoja Korićanin i Zorana Obradović optužnice povučene. Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je u februaru 2015. godine prvostepenu presudu i naložilo ponovno suđenje.

U ponedeljak, 18. marta, trebalo bi da se nastavi suđenja Miloradu Jovanoviću, koji se tereti da je u svojstvu rezervnog milicajca MUP Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Vuković Slavkom, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije „vršio protivzakonita odvođenja i zatvaranja, mučenja, nečovečno postupao prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti, nanosio velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja i izvršio ubistvo jednog civila“.

I nastavak ponovljenog suđenja za zločine nad hrvatskim stanovništvom u selu Lovas, takođe se očekuje u ponedeljak, 18. marta. Milanu Devčiću i drugima se sudi zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu koji je počinjen u hrvatskom selu Lovas 1991. godine. Zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je ukupno 59 godina zatvorske kazne.

Povezani tekstovi