Svedok u predmetu "Štrpci": Divljački gurali putnike niz prugu 1Ilustracija Foto: Freeimages
Podsetimo, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su 27. februara 1993. na železničkoj stanici u Štrpcima u BiH iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti.
U oktobru 2018. Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za ovaj zločin – Gojka Lukića, Duška i Ljubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić. Svedoci koji su danas svedočili bili su prisutni u vozu kada se desila otmica.
Željko Radojičić, koji je bio mašinovođa voza, rekao je da je dobio signal da stane u stanici Štrpci, te da je primetio grupu različito uniformisanih lica kako sede na ogradi stanice. Kada je zaustavio voz, dodao je svedok, najpre je otpravnik vozova ušao u lokomotivu i rekao mu da će mu „dati papire kada ovi završe“. Radojičić je rekao i da su njega legitimisala dva lica, da je video kako naoružana lica izvode ljude iz voza, te da među njima nije primetio žensku osobu.
Nakon pauze, svedočio je Zoran Bogetić, koji je izjavio da su iz njegovog kupea uniformisana lica, koja su ličila na komandose, izvela jednog muškarca. Dodao je da su tom muškarcu rekli da se pakuje, i da su ga izgurali iz voza.
„Video sam kako guraju te nesrećnike niz prugu. Grubo su ih provodili, divljački“, rekao je Bogetić, navodeći da je video kako sprovode i jednog tamnoputog muškarca.
Zoran Pantović, koji je takođe putovao tim vozom, rekao je da su uniformisana lica iz njegovog kupea izveli putnika Ismeta Babačića s kojim je prethodno razgovarao. Nije siguran, ali misli da je među uniformisanim licima video i jednu žensku osobu.
Za zločin u Štrpcima dosad su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju u Crnoj Gori još 2003. na 15 godina zatvora, dok je Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao krivicu, te je osuđen na pet godina zatvora.
Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih.