Foto: EPA-EFE JASMIN BRUTUS

Peticija pod nazivom „e-1837“, koju je pre nekoliko meseci pokrenuo direktor ovog Instituta, Emir Ramić, potpisivana je elektronski, a ukupno ju je potpisalo 2.134 osobe. Nakon što je prosleđena Vladi Kanade, stigla je i u kanadski parlament početkom januara.

U pismu kanadskim parlamentarcima, postavljenom i na sajtu Instituta, Ramić navodi da „ono što se u Bosni i Hercegovini (BiH) dogodilo od 1992. do 1995. godine nije posljedica građanskog rata nego pokušaj susjednih država da naruše teritorijalni integritet BiH“.

„Nedavno izrečene presude Haškog tribunala o genocidu u BiH i udruženom zločinačkom djelovanju to potvrđuju. Nakon izricanja pomenutih presuda nameće se najvažnije pitanje za budućnost BiH: Hoće li Kanada staviti svoj pečat na istinu i pravdu koja je u saglasnosti sa međunarodnim pravom? Naši postupci ne mogu da vrate one koji su ubijeni u ovom ratu, niti mogu izbrisati sva stradanja uzrokovana genocidom, brutalnim etničkim čišćenjem, opsadom civilnog stanovništva, koncentracionim logorima i kućama za silovanje, jer sve se to dešavalo u srcu Evrope i u vrijeme globalnog mira. Međutim, ono što možemo i što smo dužni u činiti jeste da omogućimo krivično sankcionisanje onih koji su počinili ova gnusna djela tokom agresije i genocida u BiH te onih koji poriču da se ovaj genocid desio“, piše Ramić kanadskim parlamentarcima.

Kako dalje navodi, „svako negiranje genocida u Srebrenici mora biti kažnjeno, jer je negiranje prvi korak ka činjenju novih genocida“. „Najčešće i motivi poricanja bosanskog genocida su ideologija i politika, odnosno trud da se pojedinci, organizacije, a u nekim slučajevima i država Srbija, oslobode odgovornosti, a samim tim i moralno-političkih posljedica vlastitog učešća u genocidu“, naglašava Ramić. Dodao je da bi Kanada prihvatanjem „e-1837“ peticije „dala veliki doprinos podizanju svijesti protiv negiranja genocida i tako učinila prvi korak ka prevenciji budućih genocida u BiH“.

„Krivično sankcionisanje bosanskog genocida nije samo obaveza po sudskim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova, nego i uslov za izgradnju otvorenog i pravednog društva u Bosni i Hercegovini. Svako negiranje bosanskog genocida predstavlja neprihvatljivo i nedopustivo ugrožavanje mira, slobode i sigurnosti naroda i građana Bosne i Hercegovine. Svaka rehabilitacija ideja i ideologija koje opravdavaju genocid i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji moraju biti kažnjeni. Uz uvjerenje da smo na istom putu ka zaštiti ljudskih prava, dostojanstva svakog čovjeka i promocije univerzalnih prava građana Kanade, molimo vas da primite naše poštovanje“, rekao je Ramić kanadskim parlamentarcima.

Inače, u peticiji je, između ostalog, bilo navedeno da „uprkos pravosnažnim presudama međunarodnih sudova, kao i komemoracijama u Kanadi i širom svijeta, i dalje postoje i oni koji negiraju genocid u Srebrenici, čime ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida“, te se ukazuje da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva novorođena beba. Dodaje se i da je Rezolucijom M-416, koja je jednoglasno usvojena u Kanadskom parlamentu 19. oktobra 2010. godine, utvrđeno da se 11. jul u Kanadi obeležava kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a da je Rezolucijom M-587, koja je jednoglasno usvojena u kanadskom parlamentu 24. aprila 2015. godine, genocid u Srebrenici potvrđen i uključen u komemorisanje sa drugim genocidima svakog aprila u Kanadi.

„Mi, dole potpisani građani Kanade, pozivamo Vladu Kanade da okrutno, nečovječno i nezakonito negiranje genocida u Srebrenici zabrani zakonom“, bilo je navedeno u peticiji.

Srbi protiv peticije, čine sve da zaustave donošenje zakona

„Srbi iz Kanade čine sve da zaustave da u kanadski parlament uđe elektronska peticija „e-1837″ zakon o kažnjavanju svih u Kanadi koji poriču da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid, rekao je predsednik Društva za očuvanje srpske baštine iz Otave, Stanko Vuleta“, preneli su juče mediji u Beogradu. On je za „Večernje novosti“, što su preneli i drugi mediji, rekao da bi eventualno donošenje takvog zakona u kanadskom parlamentu praktično značilo ukidanje prava na slobodu govora u Kanadi. Napominjući da je peticiju „sponzorisao“ poslanik iz Vindzora Brajan Mase iz Nove demokratske partije /NDP/, koji ima vrlo mali uticaj, Vuleta je rekao da su se protiv ove peticije pokrenuli ne samo Kanađani srpskog porijekla, nego i uticajni Kanađani, uključujući i same članove NDP-a.

Povezani tekstovi