Foto: FreeImages / Cierpki

Na tribini će govoriti Florans Artman, nekadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala, Ivo Josipović, bivši predsednik Republike Hrvatske, DŽenana Karup Druško, direktorka udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje i urednica portala Avangarda, i Nemanja Stjepanović, istraživač Fonda za humanitarno pravo.

„Nakon 25 godina, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, u javnosti poznatiji kao Haški tribunal krajem godine prestaje sa radom. Od svog osnivanja 1993. pa do danas bili smo svedoci raznih presuda, od onih očekivanih do veoma iznenađujućih. Tribunal je nazivan političkim sudom, bilo je kontroverzi kod pojedinih presuda, a izostale su i optužnice protiv nekih visokopozicioniranih pojedinaca za koje postoje sumnje da su učestvovali ili zagovarali ratne zločine. Međutim, jedno je sigurno, da nije bilo Haškog tribunala velika većina ratnih zločinaca nikada ne bi odgovarala za zločine koje su počinili tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji“, navodi se u pozivu debate forumZFD-a i Danasa.

Tribinu, koja će se održati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u 18 časova, moderiraće Jelena Diković, novinarka Danasa.