Foto:LogoFHP

Vilim Virt se nakon doseljavanja u Kukujevce angažovao oko zbrinjavanja srpskih izbeglica. Kako je sam govorio, bio je spreman da pod pretnjom iseljava Hrvate iz Kukujevaca. Pred istražnim sudijom na suđenju za ubistvo Litrića, izjavio je da ga je ubio zato što se „ponašao prohrvatski, tačnije, bio je veliki Hrvat, puštao je Radio Zagreb u alkoholisanom stanju, psovao je majku četničku“.

Virt je takođe tvrdio da ga je najviše pogodilo to što je Litrić puštao muziku u vreme dok su izbeglice dolazile u Kukujevce. Virt je, po sopstvenom priznanju, od dolaska u Srbiju bio član SRS. Dana 12. avgusta 1995. godine kasno uveče Vilim Virt je ušao u kuću Živka Litrića između 23 časa i ponoći i zatekao ga kako spava. Udario ga je pesnicom dva puta u glavu, usled čega je Litrić izgubio svest. Virt je tada izvadio kaiš iz pantalona, napravio omču i zadavio Litrića.

Dva dana nakon počinjenog ubistva, Vilim Virt je, uz podršku zamenika predsednika SRS-a u Kukujevcima Petra Markovića, otišao u Zvornik i prijavio se kao dobrovoljac u srpske jedinice u BiH. Po dolasku u Zvornik Virt je priznao da je u Kukujevcima ubio Živka Litrića. Vojne vlasti Zvornika su odmah obavestile SUP Sremske Mitrovice, nakon čega je Virt uhapšen. Vilim Virt je 1996. godine osuđen za ubistvo Živka Litrića na deset godina zatvora, dok je Stevo Mrmoš, koji mu je pomogao da prikrije dokaze, osuđen za krivično delo pomoći učiniocu posle krivičnog dela na šest meseci zatvora.

Povezani tekstovi