Foto: FreeImages / Piotr Lewandowski

Osim analize udžbenika istorije u Srbiji i Hrvatskoj, DPA navodi izjavu istoričara Aleksandra Miletića koji je rekao da su udžbenici obe strane ‘natopljeni netolerancijom i mržnjom’.

‘Ni posle 25 godina od raspada Jugoslavije rat nije završen. Umesto toga, učenike u Hrvatskoj i Srbiji uče neistorijskim i jednostranim pogledima na prošlost. Decu indoktriniraju i huškaju protiv susednih zemalja, a svet je prikazan crno-belo, bez sivih nijansi“, konastuje nemačka agencija.

Pozicija žrtve dokazuje se još od 19. stoleća, krivica je uvek nametnuta drugoj strani, dok smo ‘mi“ prikazani kao narod koji voli mir i koji želi diplomatijom da rešava konflikte, a „oni“ su prikazani kao strana koja sve želi da reši kroz agresivno osvajanje’, dodaje agencija.

„Srbija, koja je u domaćim udžbenicima prikazana kao model za demokratiju, vidi sebe kao žrtvu svetske zavere pa se navodi da ono što nije napravljeno pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svetskom ratu pokušava završiti euro-američka demokratija“, piše DPA.

Za zaveru se, optužuju nemačka BND i američka CIA, a prema oceni DPA, potpuno se ignoriše činjenica da se „dva suseda u stvari najviše trude da prodube svoje probleme“.

„Obe strane rehabilituju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor’, piše DPA i dodaje da postoji niz nerešenih pitanja, ali da niko o njima ne želi da govori.

„Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se uporediti s onima između Nemačke i Francuske posle Drugog svetskog rata, jer ovde nije napravljen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uslovi za saradnju’, konsatuje agencija.