Foto: EPA/ MARTIJN BEEKMAN

… rečeno je Danasu u Haškom tribunalu na pitanje da li se iko od srpskih vlasti javio MKSJ povodom „crvenih poternica“ Interpola.

Podsetimo, na zahtev Haškog tribunala, Interpol je krajem marta raspisao „crvene poternice“ za Radetom, Ostojićem i Jojićem. Iako ih Tribunal traži zbog nepoštovanje tog suda u predmetu protiv predsednika njihove stranke Vojislava Šešelja, koji je u međuvremenu oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu, vlasti u Srbiji već duže vreme izbegavaju da ovo troje radikala uhapse i izruče u Hag.

Da će zvanični Beograd ignorisati „crvene poternice“ potvrdio je potpredsednik Vlade Rasim LJajić izjavom da Srbija neće izručiti Radetu, Ostojića i Jojića. Interpol je 24. marta obavestio Tribunal da je izdao „crvene poternice“ kojima se traži lociranje i hapšenje optuženih, a kako se ukazuje u saopštenju Tribunala, poternice su na snazi od 16. marta. Sudsko veće Haškog tribunala je 14. februara naložilo Sekretarijatu Tribunala da od Interpola zatraži distribuiranje „crvenih poternica“ povodom naloga za hapšenje. U martu je prvostepenom presudom Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Nakon toga, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala. Viši sud je zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda. U toku je žalbeni postupak.

Vjerica Radeta je nedavno izjavila za Danas da Jojić, Ostojić i ona nemaju nameru da napuštaju Srbiju i podsetila da je doneta pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu da se njih troje ne izruče Tribunalu i svako ko bi pokušao da ih pošalje u Hag bi „prekršio Ustav Republike Srbije“.

Stanojković i Petrović kandidati za tužioca za ratne zločine

Beograd – Vlada Srbije predložila je juče Skupštini Srbije dva kandidata za mesto novog tužioca za ratne zločine – Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, saznaje Danas. Milan Petrović je aktuelni rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine i zamenik tužioca za ratne zločine, kao i Snežana Stanojković. Ona je prošle godine na konkursu za tužioca od Državnog veća tužilaca dobila najviše bodova od svih kandidata. Bodovani su program rada i unapređenje tog tužilaštva, a Stanojković je dobila 19,6 bodova od mogućih 20, dok je Petrović dobio 13,6 bodova. Parlament će izabrati jednog od kandidata.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru prošle godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi njegov prvi zamenik Milan Petrović.

D. D.