Foto: www.portalnovosti.com

„Ispriku upućujemo u iščekivanju da će isto učiniti najviša državna tijela Republike Hrvatske čiji su prethodnici ovu operaciju planirali i proveli“, navodi se u tekstu peticije, prenosi portal Novosti.

– Prošle godine, uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Inicijativa je odlučila okupiti građane ove države kako bi pokazala lice Hrvatske kojem je stalo do pravde i koje izražava solidarnost sa žrtvama. Ovu ispriku upućujemo kako bi izrazili posebnu solidarnost s onima koji još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, te im želimo reći kako nisu sami. Sramimo se ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve. Ovu ispriku uputili smo u iščekivanju da će isto učiniti najviša državna tijela Republike Hrvatske – kaže za Danas Nikola Puharić, koordinator Programa za pomirenje u Inicijativi mladih, dodajući da će potpise izvinjenja uručiti i Srpskom demokratskom forumu u Hrvatskoj i Udruženju porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ u Srbiji.

Programski direktor Inicijative Mario Mažić, uručujući uokvirene potpise, izjavio je, prenose Novosti, da je godinama svedok neadekvatnog odnosa prema srpskim žrtvama.

– Ne želim živjeti u državi koja umanjuje, prešućuje ili negira ratne zločine nad građanima srpske nacionalnosti i čije vlasti ne žele procesuirati one koji su ih počinili – rekao je Mažić. Predsednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac, ukazao je na potrebu uklanjanja posledica rata, kao što su procesuiranje zločina, obeštećenje žrtava i suočavanje s prošlošću.

– Svatko se mora suočiti s prošlošću, jer je bilo i zločina koji su počinjeni u ime Srba – rekao je Pupovac i dodao da uručeni potpisi predstavljaju obavezu za još ustrajnije aktivnosti u borbi za prava žrtava, prenose Novosti. Imena potpisnika peticije uručena su i Marici Šeatović, predsednici Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih osoba „Protiv zaborava“.