Božović je precizirao da su sva ova krivična dela i prekršaji učinjeni van službe i radnog vremena. On je rekao da Žandarmerija „neće imati milosti“ prema takvom neodgovornom ponašanju pojedinaca, kojim se nanosi šteta opštem ugledu ove elitne jedinice, koja obavlja izuzetno važan i visoko rizičan posao.

– Godišnje se povredi tri odsto pripadnika Žandarmerije. Od osnivanja niškog odreda 2001. godine povređeno je ukupno 240 njegovih pripadnika, a od tog broja jedna trećina je povređena u izvršavanju najsloženijih zadataka. Ali, zbog malog broja neodgovornih pojedinaca ovakvi podaci, kao i rad i rezultati Žandarmerije ostaju u senci i ne dopiru do javnosti – rekao je on dodajući da su pripadnici Žandarmerije pored ostalog do sada izdvojili deset miliona dinara učestvujući u 25 humanitarnih akcija, a da je u 15 slučajeva 1.130 pripadnika dobrovoljno dalo krv. Božović je kazao da „pripadnici Žandarmerije ne mogu van radnog vremena da obavljaju poslove koji su nespojivi sa službenom dužnošću, pa ni poslove obezbeđenja u privatnim kafićima ili sličnim objektima“, odgovarajući tako na pitanja novinara povodom poslednjeg incidenta u kojem je niški žandarm Nenad M. osumnjičen da je pretukao troje gostiju ispred jednog kafića u kome je bio angažovan u obezbeđenju.

Najuspešnijima dodeljeni ručni časovnici

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković dodelili su ručne časovnike Goranu Iliću i Milanu Stanisavljeviću, koji su najuspešniji pripadnici niške Žandarmerije u prošloj godini. Komandantu niškog odreda Senadu Koštiću uručen je zlatnik sa likom Cara Konstantina.