Sutra se navršavaju 22 godine od zločina u Starom Grackom 1Foto: Wikipedia/ Darko Dozet

Sutra se navršavaju 22 godine od zločina u Starom Grackom, kada su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u selu Staro Gracko na Kosovu streljali i masakrirali četrnaestoro Srba, a najmlađa žrtva bio je sedamnaestogodišnji Novica Janićijević, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica.

Ta nevladina organizacija ukazuje da za taj, kao ni za brojne druge zločine koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova niko nije odgovarao.

Ističe se i da su ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh UNMIK-a, KFOR-a, EULEKS-a i vlasti u Prištini da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

I danas, više od 22 godine od ustanovljenja protektorata Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije SB OUN 1244, na ovoj teritoriji vlada „kultura“ nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo realnog suočavanja sa prošlošću, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.