Amblem praznika Foto: B.Cvejić

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe, biće prisutni i izaslanici odbrane Slovačke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube, Japana i drugi, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Posle ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, Đorđević će se obratiti prisutnima, nakon čega će uslediti umetnički program.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata. Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima državama-pobednicama u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država-učesnica u tom oružanom sukobu.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojedinci okupiće se sutra u 11 časova, kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata, u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj obići će tog dana srpske vojne memorijale i mesta stradanja u državama u kojima su akreditovani.

Takođe, ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije – države saveznice i pobednice u Prvom svestkom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane u glavnim gradovima tih zemalja.

„Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra, u 11 časova, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, u 11 časova, kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu. Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914–1918), zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.