Foto: Milorad Đurović

Iako nam je rečeno da se još ne zna kog datuma ove sedmice će biti obavljeno saslušanje, nezvanično saznajemo da će to biti već sutra, 11. aprila. Prethodno saslušanje, koje je bilo zakazano za 30. mart je odloženo, pošto je postupajući tužilac samo dan ranije otputovao na službeni put.

Podsetimo, Marija Mali je u medijima izjavila je da je Siniša Mali od Agencije za borbu protiv korupcije sakrio 95.000 evra. Kako je rekla za KRIK, bivši suprug ju je naterao da potpiše lažnu izjavu o prihodima namenjenu Agenciji i na taj način prikrio taj novac. Marija je objasnila da je to novac koji je Mali donosio u kešu i davao joj da uplaćuje na svoj račun, a ona ga je trošila sa svoje kreditne kartice na potrebe porodice. Razlika od 95.000 evra nastala je u periodu od 2013. do 2016. godine. Pošto nije mogao da objasni poreklo tog novca, Siniša Mali je sa advokatom osmislio alibi da zavara Agenciju, rekla je Marija, tako što su iskoristili činjenicu da joj je nedavno preminuo otac.

Ona je istakla i to da tokom razvoda nije bilo jednostavno podeliti imovinu pošto Mali ne vodi sve na svoje ime. Podelili su ono što se u papirima vodilo na Sinišu – dva spojena stana u luksuznom beogradskom kompleksu „Oaza“ pripala su Mariji, a stan u Bugarskoj ostao je njemu. Siniša je, međutim, zadržao ostale stanove koji nisu bili upisani na njegovo ime. Takođe, svog bivšeg supruga optužila je i za učešće u rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala u izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016. Istakla je i da zna koja je firma svojom mehanizacijom izvela rušenje, te da će to reći tužilaštvu ako je bude pitalo.

Inače, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere imovine i prihoda gradonačelnika Beograda jer nije naveo podatke o novcu za školarinu za troje dece koja iznosi 60.000 evra godišnje. Podsetimo, Marija i Siniša Mali su u međuvremenu postigli dogovor da u javnosti više neće govoriti o svom privatnom životu.

Izveštaj Agencije o Malom

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je izveštaj o Siniši Malom u kome je opisala njegove poslove za koje se sumnja da mogu biti pranje novca, javio je KRIK. U pitanju su novčane transakcije koje je Mali sprovodio preko of-šor kompanija, uključujući i kupovinu nekretnina u Bugarskoj. „Postoji sumnja da je Siniša Mali istovremeno sa javnom funkcijom gradonačelnika grada Beograda obavljao i poslove zastupnika u privrednim društvima ‘Brigham Holding & Finance Inc’ i ‘Etham Invest & Finance Corp’, a koje poslove i prihode nije prijavio Agenciji“, piše u izveštaju. U izveštaju se navodi i da je Agencija utvrdila da je Mali bio direktor bugarskih firmi „Erul 11“ i „Erma 11“, preko kojih su kupljeni stanovi, u periodu u kojem je bio funkcioner – a da je to izbegao da prijavi. Mali nije prijavio Agenciji da je vlasnik nekoliko računa, uključujući i onaj na koji je zvanično primao platu – kao član upravnog odbora Kliničkog centra Srbije. Sakrio je i račun sa kojeg je kupio stan u Bugarskoj i u „Oazi“, kao i onaj na koji mu je uplaćen novac od prodaje automobila „mazda 5“. Agenciji nije prijavio ni novac koji se nalazio na računima njegove maloletne dece.