U Institutu za fiziku juče je održana svečanost povodom 54 godine od osnivanja te naučne institucije, na kojoj je Šuvakovu trebalo da bude uručena nagrada za naučni rad, ali on nije mogao da prisustvuje tom događaju.

inistar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da nadležni organi intenzivno rade na istrazi u vezi sa napadom na Šuvakova.

– Ne mogu da vam dajem rokove zato što bi to bilo nezahvalno, jer zavisi od ljudi koji to operativno rade na terenu, ali naravno da ćemo se maksimalno posvetiti tome. Drago mi je da imamo sposoban aparat da to razotkrije – rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Vladimira  Pavićevića da li postoji rok u kome će javnost saznati ko je napao Šuvakova.

Napad na pomoćnika ministra osudili su Unija sindikata prosvetnih radnika i Građanske inicijative. “Ukoliko je ovaj incident povezan sa radnim mestom pomoćnika ministra, to je još jedan pokazatelj neuređenosti srpskog školstva, kao i velike nesigurnosti svih koji se u njemu nalaze”, navedeno je u saopštenju Unije.

Iz Građanskih inicijativa poručuju da je neophodno da Vlada Srbije javno podrži reforme u obrazovanju i da jasno stane iza pojedinaca koji reforme sprovode. Oni podsećaju da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića, što, tvrde, šalje jaku poruku nekažnjivosti za napade na članove akademske zajednice, a kao primer nasilja koje je pretpostavljeno dijalogu pominju polivanje vodom ministra Srđana Verbića tokom protesta prosvetnih radnika. 

Šuvakov: Povreda glave, ne i duha 

Milovan Šuvakov je juče na svom Tviter nalogu napisao „Sa povredama glave, ali nepovređenog duha“ i zahvalio svima na podršci.