Arhivska fotografija: Fonet/Božidar Petrović

„Čega se to NUNS plaši i o kojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima govore? Da li se pozivaju na isti onaj Ustav po kome su 15. juna 2011. godine pozvali tadašnjeg predsednika Republike Srbije da otvori Skupštinu Evropske federacije novinara i da govori o medijskim slobodama i njihovom kršenju?

Da li se to, drage kolege, promenio Ustav ili predsednik?

Nije protivzakonito, a kulturno je i odgovorno sastati se sa čovekom koji je na meti njihovih skoro svakodnevnih napada, a koji je i slučajno predsednik države u koju su pozvali Evropsku federaciju novinara.

Ukoliko je namera NUNS-a da EFJ zaista utvrdi činjenično stanje u Srbiji, osnovni red je da čuju i drugu stranu. Drugo je pitanje da li NUNS želi da se čuje druga strana i da li uopšte želi da predstavnicima EFJ pokaže da u Srbiji postoji i drugo mišljenje.

Nisam sigurna da naše drage kolege iz NUNS-a čitaju svoja svakodnevna saopštenja. Radi podsećanja, navodim samo par naslova: „NUNS osuđuje premijerov pritisak na javni servis“ (Saopštenje NUNS-a od 23.08.2016. godine), „Pritisak Aleksandra Vučića na novinare BIRN-a“ (Saopštenje NUNS-a od 10.01.2015. godine), kao i izjavu Blihera Bjeregorda od 10.10.2017. godine, navodi Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Republike Srbije.