Foto: Freeimages/ Pierre_Andr

„Kao ilustraciju navešću tri primera: prvo je inkluzija Albanaca u snage policije, govorimo o 300 Albanaca, postepeno povećanje broja medija u lokalu na albanskom jeziku, kao i otvaranje odeljenja porodilišta u Bujanovcu, što je podržano od strane Vlade Švajcarske“, kroz „Evropski progres“, rekao je on.

Ge je dodao da je međunarodna zajednica podržala i inicirala većinu tih projekata i napretka.

„Kada se radi o nekom napretku koji je iniciran interno, na lokalnom nivou, pre svega bih pozdravio postavljanje Albanca na čelo policije u Bujanovcu“, rekao je Ge.

Kada je reč o obrazovanju na albanskom jeziku, Ge veruje da će dogovor postignut između premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame, zajedno sa lokalnim političkim predstavnicima, doprineti poboljšanju i unapređenju obrazovanja za Albance.

„Krajnji rezultat bi trebalo da doprinese poboljšanju njihovih ekonomskih mogućnosti, a isto tako i da poveća njihov kapacitet da nađu posao“, objasnio je Ge.

Ge je izrazio nadu da će nedavno objavljeni izveštaj Evropske komisije „pozitivno uticati na ponovno uspostavljanje političkog dijaloga između vlasti na centralnom nivou i lokalnih lidera Albanaca“.

On je rekao i da je Švajcarska već godinama posvećena promociji dobre uprave, posebno na lokalnom nivou, pružanju podrške razvoju privatnog sektora, uključujući privatnog sektora u najnerazvijenijim regionima, jačanju demokratskih institucija i pospešivanju političkog dijaloga u Srbiji“.