Svaki drugi član LGBTI zajednice bar jednom trpeo nasilje 1Foto: Promo/New Media Team

Istraživanje o stavovima LGBTI zajednice prema nasilju u Srbiji, koje je predstavljeno danas, pokazalo je da je svaki drugi član te zajednice makar jednom trpeo nasilje.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Suočavanje sa nasiljem i diskriminacijom prema LGBTI osobama“, koji sprovode udruženja „Egal“ i „Prodor“, a bilo je 267 ispitanika.

Predstavnik udruženja „Prodor“ Radomir Milovanović rekao je da veliki broj ispitanika nema poverenja u institucije, jer misli da posle prijave nasilja nema adekvatnog okvira u adekvatnom vremenskom roku.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je tokom debate, koju je organizovao „Egal“, da je kazna za napad na muškarca, za kojeg su napadači mislili da je homoseksualac, bila neprijatno iznenađenje.

Ona je rekla da joj je žao što nije bilo dobre poruke da je diskriminacija nedozvoljena i da misli da oni koji treba da sprovode zakon, pored brzine donošenja odluke treba da se vode i težinom dela motivisanog mržnjom.

Janković je istakla da taj slučj govori o tome koliko problema ima u društvu.

Aktivistkinja udruženja „Egal“ Anđela Čeh rekla je da je nasilje svakodnevica LGBTI zajednice i da je napad koji se dogodio u Beogradu realnost sa kojom se ta zajednici suočava, a napadnutom čoveku zahvalila je na hrabrosti da o tome progovori.

Čeh je kazala da je taj slučaj kroz odgovarajuću kaznu trebalo da se iskoristi da se pošalje poruka budućim nasilnicima, a da im je uslovnom kaznom poslata poruka da mogu da se izvuku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Svaki drugi član LGBTI zajednice bar jednom trpeo nasilje”

  1. re: Svaki drugi član LGBTI zajednice bar jednom trpeo nasilje

    To je moguće jedino ako su ispitanici bili većinom oni koji su tek postali članovi neke od LGBT organizacija, jer su pripadnici LGBT polulacije donedavno smatrani za duševne bolesnike, tako da su bili a i danas ih je mnogo više koji su diskriminisani nego 50% njih, jer mnogi i danas smatraju to isto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.