Foto: Stefana Savić

Ovi podaci ukazuju na visok nivo izloženosti mladih riziku od droga – pokazali su rezultati istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita povodom 26. juna, Svetskog dana borbe protiv droge. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 400 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina.

Rezultati su pokazali i da je svaki četvrti mladi čovek probao drogu. Dodatni rizik od zloupotrebe droga čine i razvijene predrasude među mladima, a to je pre svega opravdavanje podela droga na lake i teške – čak 75 odsto ispitanih. Droga je droga i sve one sa sobom nose visoke rizike. Slično je i sa predrasudom da se droga može uzimati povremeno i kontrolisano, što podržava čak 41,5 odsto ispitanih.

Nedovoljna informisanost i pogrešni stavovi mladih vidljivi su i u odgovorima da narkomanija i nije bolest, nego nečija slabost volje ili hir (čak 64,2 odsto). Sa takvim stavom problem se teže prepoznaje, stručna pomoć se izbegava i samim tim se reaguje sa zakašnjenjem, neretko i posle 10-11 godina. Tako se izgubi dragoceno vreme u pokušajima jačanja volje i samolečenja, a zapravo problem postaje sve veći i veći. Istraživanje je pokazalo i to da se mladi o zloupotrebi droga i narkomaniji najviše informišu preko interneta – 35 odsto, zatim u školi 17,7 odsto, od drugara 16,3 odsto, u porodici 15,6 odsto i putem ostalih medija 13,7 odsto.

Što se tiče zastupljenosti droga, marihuana je ubedljivo najzastupljenija, zatim sledi ekstazi, potom spid, kokain, pa heroin i ostale droge.

Muškarci meta dilera

Istraživanje je pokazalo da su momci mnogo izloženiji riziku od droge od devojaka, s obzirom da čak 80 odsto njih u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu, za razliku od 60 odsto devojaka. Muškarci su i u znatno većoj meri ponuđeni drogom – 60 odsto, a devojke 39 odsto i imaju veće iskustvo sa drogom – 34,3 odsto je probalo, a devojke upola manje (17,1 odsto). Otežavajuće okolnosti za mlade muškarce su i razvijene predrasude da postoje lake i teške droge 80 odsto (71 odsto devojaka), kao i to da se droga može uzimati kontrolisano kada čovek želi – 50 odsto, za razliku od 33,2 odsto devojaka.