Bosanskohercegovački političari, komentarišući preliminarne rezultate izbora u Srbiji, zajedno su ocijenili da se rezultati kreću u okvirima očekivanog i smatraju da će Brisel dati pozitivnu ocjenu jer su najveći broj mandata dobili oni koji su se opredijelili za evropsku Srbiju.
– I Srbija i BIH okrenute su ka Evropskoj uniji i obje su opredjeljene za dobrosusjedske odnose, zbog čega očekujemo da će nova vlada u Srbiji biti formirana vrlo brzo i da će stvaranje uslova za dobre odnose s BIH biti nastavljeno u budućnosti, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BIH Nebojša Radmanović, cijeneći da su izbore dobili oni koji su »opredjeljeni za evropsku Srbiju«.
Ministar inostranih poslova BIH Mladen Ivanić smatra da je demokratski blok na izborima u Srbiji stvorio pretpostavke da može imati stabilnu vladu, međutim, kaže Ivanić, ostaje nepoznanica ko će je voditi.
– Rezultati se kreću u okvirima očekivanog i smatram da će Brisel dati pozitivnu ocjenu. Ipak određeni izazov biće svakako pitanje rješavanja statusa Kosova, rekao je Ivanić.
Hrvatski član Predsjedništva BIH Željko Komšić smatra da su prvi preliminarni rezultati izbora očekivani jer se Srpska radikalna stranka – Dr Vojislav Šešelj potvrdila kao pojedinačno najjača stranka, pri čemu udruženi demokratski blok ipak ima većinu nad radikalima i socijalistima Srbije.