Sve manje migranata koji ilegalno ulaze u Srbiju 1Foto: FonetTV FoNet

 Policijski izvori Danasa na jugu Srbije potvrdili su da je „broj ilegalnih ulazaka u Srbiju smanjen na minimum“.

– Poslednjih dana oko 1.500 ljudi je odustalo od ilegalnog ulaska u Srbiju i nakon upozorenja pripadnika državnih snaga bezbednosti oni su se vratili na teritorije susednih država – navode izvori Danasa. Akcija na pojačanoj kontroli državne granice osujetila je i grupe koje se bave krijumčarenjem ljudi. Smanjeni broj ilegalnih ulazaka migranata uglavnom iz Sirije, Avganistana i Iraka, „ostavio je bar za sada bez posla krijumčare“.

– To ne znači da su oni i prestali da postoje kao organizovana kriminala grupa koja ima svoje koordinirane lance kojima čim se ukaže prilika za ne male novce prebacuju migrante od Preševa ka Mađarskoj ili od Dimitrovgrada ka Hrvatskoj. Oni ljudima obećavaju siguran ulazak u neku od zemalja EU u susedstvu Srbije, mada često migrante prebacuju samo do blizine mađarske ili hrvatske granice koje su pod strogom kontrolom – navode izvori Danasa iz Preševa.

U Prihvatnom centru u Preševu je poslednjih dana uobičajen broj od oko 250 migranata, koji nakon nekoliko dana odmora i registracije kreću put Beograda, a odatle ka mađarskoj granici. Poslednjih dana prema podacima dežurnih timova Crvenog krsta i Komesarijata za izbeglice migranti se duže zadržavaju u ovom prihvatnom centru, gde postoje uslovi za višednevni boravak. I dalje stoji činjenica da migranti ne izražavaju želju za pokretanjem postupka za dobijanje azila u Srbiji. Kod njih je i dalje prisutna nada da će uspeti da stignu do neke od zemlja EU. Na tom putu Srbija je za njih samo „usputna stanica“, ali ne i zemlja u kojoj bi oni želeli trajno da se nastane.

 Krijumčarili migrante
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave granične policije, na putu u blizini granice sa Hrvatskom, pronašli su 12 državljana Turske, Avganistana i Somalije, i uhapsili dve osobe zbog krivičnog dela nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, saopštio je MUP. Policija je zaustavila dva vozila kojima su osumnjičeni B. S. (1981) i B. B. (1968) iz Beograda prevozili državljane Avganistana, Somalije i četiri državljanina Turske u Golfu, dok se u drugom vozilu marke Reno nalazilo šest turskih državljana.
D.D