Sve spremno za početak suđenja protiv SPC 1Foto: FoNet-SPC

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika semeništa koji je preminuo 1999. godine, a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, pošto tvrde da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.

Tužbe je londonskom sudu nedavno podneo britanski advokat Mladen Kesar, koji je Danasu objasnio da nijedan sveštenik neće biti tužen individualno, već cela SPC, jer kao verska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju, ističući da „broj pedofila u SPC nije poznat, ali da sigurno nije mali“. Naša redakcija nije uspela da dobije nikakav komentar iz SPC povodom ovih tužbi.

Bojan Jovanović, jedan od šest tužitelja i sveštenik SPC, je 2015. rekao da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je još u toku. Takođe, majka studenta semeništa, Milića Božinovića, tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu, iako u službenom izveštaju policije piše da se mladić ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.

Tu je i slučaj vladike Eparhije vranjske Pahomija Gačića, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine. Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za „Vranjske novine“ da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina. Podsetimo i na to da je sveštenik Ilariona je 2001. uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloletnike u manastiru Hopovo.