Foto: FoNet

Kako je saopštila Uprava carine, na prelazu Šid je detaljnim pregledom kamiona slovenačkih registarskih oznaka, koji je iz Šapca ka Italiji vozio čelične otkivke vijaka i metalne kontejnere, pronađeno osam muškaraca. Utvrđeno je da su državljani Avganistana, Libije, Sirije i Maroka.

I na graničnom prelazu Batrovci su pregledom kamiona bugarskih tablica, pronađena tri muškarca iz Avganistana, i to u tovarnom delu među sanitarijom koja je prevožena u Italiju.
Takođe, carinici su juče na graničnom prelazu Šid sprečili pokušaj sedam migranata da sakriveni među robom u kamionu ilegalno pređu državnu granicu i uđu na teritoriju EU. Detaljnim pregledom kamiona novopazarskih registarskih oznaka, koji je sa teritorije Kosova ka Sloveniji i Italiji prevozio ženske torbe, nogare za stolice i delove za mobilne telefone, otkriveno je sedam muškaraca, za koje je utvrđeno da su državljani Avganistana.

„Indikator za detaljan carinski pregled je bila presečena sajla na kamionskoj prikolici, što je najverovatnije urađeno dok je vozač pravio pauzu na obližnjoj benzinskoj stanici. Dalju nadležnost nad ilegalnim emigrantima preuzela je policija“, navodi se u saopštenju.
Pripadnici MUP-a juče su u beogradskom naselju Mirijevo pronašli u kući 34 migranta. Vlasnik kuće Beograđanin N. D. (1987) je uhapšen zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Po nalogu nadležnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, saopšteno je iz MUP.

I policija iz Vladičinog Hana uhapsila je P. M. (1970) iz Leskovca, kod koga je, u putničkom vozilu marke „reno“, leskovačkih registarskih oznaka, pronašla šest migranata. „Sudija Osnovnog suda u Surdulici je osumnjičenom odredio pritvor do 30 dana“, navodi se u saopštenju.
U Srbiji se u ovom trenutku, prema pisanju medija, nalazi oko 4.400 izbeglica, tražioca azila i migranata sa Bliskog istoka. Oko 80 odsto njih je smešteno u objektima Vlade Srbije.

Ruta preko Hrvatske i Slovenije

Prema pisanju bečkog lista „Prese“, balkanska ruta nije zatvorena, nego su krijumčari promenili puteve za dovođenje migranata u Zapadnu Evropu, pa tako umesto Mađarske, krijumčari idu preko Hrvatske i Slovenije. Kako se navodi, dokaz da krijumčarima dobro ide su podaci Savezne kriminalističke službe Austrije, prema kojima je nivo onih koji su ilegalno ušli u Austriju, čiji je broj prošle godine iznosio 20.975, ove godine ostao sličan.

Tutinac krijumčario migrante

Novi Pazar, Tutin – Novopazarska policija uhapsila je A. K. (42) iz Tutina zbog nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi. Uz odobrenje nadležnog tužioca njemu je određen pritvor do 48 sati. Policija je saopštila da je u automobilu „ford“ A. K. tutinskih registarskih tablica pronašla četiri migranta. Automobil je zaustavljen u selo Godovo, uz samu granicu sa Crnom Gorom. Ovaj put šverceri najčešće koriste za prenošenje akcizne robe i sada je prvi put zabeleženo krijumčarenje ljudi. Mesto je opasano gustom šumom i zato je veoma pogodno za šverc robe i ilegalne prelaske granice. S. N.

Stefanović: Pomoć Mađarske u kontroli granica

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče, nakon sastanka s mađarskim ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom, da se razmatra ojačanje granica Srbije prema Makedoniji i Bugarskoj, uz podršku mađarske policije, saopšteno je iz MUP.
Kako je objasnio Stefanović, to će se uraditi u skladu s procenama policija dveju zemalja, kako bi se sprečilo povećanje toka ilegalnih migracija, koje može da se očekuje zbog lošijeg vremena, „kada migratorne rute preko mora opadnu i pojačaju se preko kopna“. Stefanović je istakao značaj zajedničkih patrola na mađarsko-srpskoj granici i konstatovao da mehanizmi saradnje dve policije veoma dobro funkcionišu, kao i da Mađarska intenzivno radi sa našom zemljom na očuvanju bezbednosti.
„Želimo da pokažemo da Srbija ni na koji način neće tolerisati švercere ni ilegalne pokušaje prelaska granice, bilo da se radi o ulasku ili izlasku iz naše zemlje“, poručio je on.
Pinter je istakao da je policijska saradnja između dve države odlična. „Mađarska je predložila da će pružiti pomoć Srbiji što se tiče čuvanja granica, a ako bude potrebno, pružićemo im kako policijsku tako i pravnu pomoć“, rekao je Pinter i dodao da će policije nastaviti da sarađuju.