Svet proizvodi i troši sve više plastike 1Foto: Pixabay/ EKM-Mittelsachsen

Dok na globalnom nivou proizvodnja plastčnih materija raste, u Evropi opada, pokazuju podaci vodećeg evropskog udruženja proizvođača plastike Plastiksjurop (PlasticsEurope).

Sa 359 miliona tona plastike koliko je 2018. godine u svetu pušteno na tržište, zabeležen je porast od 3,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Od 1990. godine proizvodnja plastike u svetu je više nego utrostručena, piše partner EURACTIVA, Žurnal de l’anvironman (Journal de l’Environnement).

Sa udelom od 30 odsto Kina među proizvođačima i dalje čvrsto drži „vodeću poziciju“. U toj zemlji se količina proizvedene plastike u odnosu na 2017. godinu udvostručila. Ukupno posmatrano, znatno više od 50 odsto proizvodnje plastičnih materija otpada na azijske zemlje.

Porasla je, međutim, i produkcija plastike na Severnoameričkom kontinentu i ona sada čini 18% ukupne svetske proizvodnje. Taj rast proizvodnje podstakle su u prvom redu nove nekonvencionalne gasne elektrane u SAD.

Evropa, kako se čini, blago odudara od globalnog trenda. Nakon što je proizvodnja plastike u Evropi još 2017. godine porasla za 3,4 odsto, naredne, 2018. godine opala je za 4,3 odsto.

To bi, međutim, lako mogla da bude i posledica značajnog porasta uvoza iz SAD, za celih 26 odsto. Za razliku od otvorenog evropskog tržišta, Kina je, delom i zbog tekućih carinskih razmirica dve zemlje, svoje tržište zatvorila za tu vrstu američkih proizvoda.

Ujedno, kod evropske potrošnje plastike zabeležen je blag porast od 0,4 odsto, i to u prvom redu zahvaljujući sektorima ambalaže i građevinarstva, gde je taj porast potrošnje ubedljivo veći nego u automobilskoj industriji.

Francuska je zabeležila dvostruko smanjenje – za 5,1 odsto u proizvodnji i 2,6 odsto u potrošnji ili upotrebi plastični materija.

Na pitanje da li to ima veze sa evropskom, i još strožom francuskom regulativom vezanom za plastiku za jednokratnu upotrebu, u udruženju Plastiksjurop su rekli da je „preuranjeno“ da se na osnovu takvog marginalnog pada izvlače zaključci o „dugoročnoj promeni trenda“.

Ipak, prema podacima francuskog Nacionalnog udruženja reciklera plastike, potražnja za recikliranom plastikom u istom periodu porasla je za 14 odsto.
Trenutno, najzastupljenije vrste plastike u svetu i dalje su polietilen ili PE (27 odsto), duroplasti (21odsto), polipropilen (19 odsto) i polivinil hlorid, ili PVC (13 odsto).

Polietilen tereftalat, skraćeno PET, koji se najviše koristi za proizvodnju ambalaže za piće, relativno se lako reciklira, ali trenutno čini svega 6 odsto globalne proizvodnje plastike.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.