„Ovo je istorijski trenutak. Svi će biti srećni“, rekao je novinarima proruski premijer Krima Sergej Aksjonov, pošto je glasao u glavnom gradu Krima Simferopolju. U gradu Bahčisaraj, gde većinu stanovnika čine Tatari, na glasanje je, međutim, izašlo znatno manje ljudi, pošto su njihovi lideri pozvali na bojkot referenduma.

U tom gradu masovno su glasali samo Ukrajinci ruskog porekla, koji se nadaju da će se „otarasiti“ ukrajinskog pasoša i veruju da bi živeli bolje, ako bi Krim počeo da dobija subvencije iz Rusije, naveo je Frans pres, prenela je Beta. Glasanje na referendumu o statusu Krima održano je uz snažno vojno prisustvo Rusije.

U Sevastopolju juče su podignute bezbednosne mere na najviši nivo, a policija i hitne službe stavljene su u stanje pripravnosti. Ulicama su patrolirale snage gradske samoodbrane, a saobraćaj za putnička vozila je obustavljen juče u pet časova ujutru, što je na snazi i danas. Zvanični rezultati referenduma će biti saopšteni na zasedanju gradske skupštine za nekoliko dana, rekao je predsednik krimskog izbornog komiteta Valeri Medvedevma.

Referendum su raspisale novoformirane, proruske vlasti Krima. Zvanični Kijev ne priznaje ove vlasti, kao što ni unapred ne priznaje rezultate referenduma koje smatra nelegalnim. Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko apelovala je na svetske zvaničnike da se po pitanju situacije na Krimu ujedine protiv ruskog predsednika Vladimira Putina. „Agresivno ponašanje vlasti (u Rusiji) po pitanju Ukrajine predstavlja ne samo opasnost za ukrajinsku državu već i za druge delove Istočne Evrope“, rekla je Timošenkova u intervjuu za jučerašnji nemački dnevniku Tagešpigel.

Evropska unija je tokom vikenda razmatrala preduzimanje novih koraka protiv Rusije zbog, kako mnogi veruju, planirane aneksije Krima, a Moskva je od „obazrivog partnera“ za samo nekoliko meseci postala „diplomatski protivnik“. EU i SAD smatraju da je jučerašnji referendum nelegalan, a šefovi diplomatije EU danas će odlučiti da li da zamrznu imovinu i uvedu vize, kao i, ukoliko uvedu te sankcije, kome da ih nametnu.

Kina uzdržana u Savetu bezbednosti

Peking – Kina se uzdržala od glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji kojom se osuđuje referendum o statusu ukrajinskog poluostrva Krim, zato što se protivi svakoj konfrontaciji i želi da izbegne „eskalaciju tenzija“, saopštila je juče kineska vlada. U nacrtu rezolucije osuđuje se referendum o statusu Krima i navodi se da on „nema validnost“. Za nacrt rezolucije u subotu je u Savetu bezbednosti 13 članica glasalo za, Rusija je stavila veto, a Kina se uzdržala od glasanja.

I u Donjecku bi da glasaju

Kijev – Više od hiljadu ljudi okupilo se juče na proruskom mitingu u Donjecku, gde je u četvrtak ubijen jedan proukrajinski orijentisan demonstrant, dok je kolona automobila primećena kako kruži oko grada s natpisima „referendum“, izvestile su državne agencije. U Donjecku je nekoliko osoba povređeno, kada su proruski demonstranti upali u zgradu službi bezbednosti zahtevajući da se odmah oslobode učesnici protesta uhapšeni prošle nedelje. S. D.