Svi moraju imati pravo na jednaku zaštitu 1Foto: Medija centar

To što ste bivša ili sadašnja supruga nekog od nosilaca javne funkcije, ne sme da vas ostaviti bez pravne zaštite – ističe za Danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom izjave direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska Vlade Srbije, Suzane Paunović, da ne veruje da je Marija Mali „toliko očajna“.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog je nedavno ispričala da je izgubila starateljstvo nad decom, a da joj je Mali, između ostalog, poručio „sudija je moja“.

Poverenica Janković ukazuje da ne treba iznositi kvalifikacije i ocene bilo čije porodične situacije ukoliko se ne radi o nadležnim organima.

– Organi koji mogu imati nadležnost, u zavisnosti od toga šta je predmet kontrole ili nadzora su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo pravde, kao i Zaštitnik građana, a u slučaju da postoji akt diskriminacije, institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti – objašnjava poverenica Janković.

Podsetimo, Paunović je gostujući na N1 izjavila da „porodični konflikti zanju da budu zloupotrebljeni u druge svrhe, a u slučaju Siniše Malog i Marije Mali unutrašnja porodična problematika prenosi se na politički teren“, dodajući da su i drugi gubili starateljstvo, ali se nisu obraćali javnosti. Ona je rekla da navodi Marije Mali treba da se ispitaju i da resorno ministarstvo vrši nadzor nad Centrima za socijalni rad, ali je i upitala „koliko je funkcionalan roditelj koji u ovoj meri svoju decu eksponira javnosti“.

Izjavu Suzane Paunović i njenu ostavku su osudili Autonomni ženski centar, Biro za društvena istraživanja i Ženska platforma za razvoj Srbije.