Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

U izveštaju se navodi kako je japanska vojska proglasila opsadno stanje jer se „u kraju nalazi 3.000 neregularnih vojnika protiv kojih je akcija čišćenja u toku“. Piše se dalje da Japanci pokušavaju da zaustave Kineze u nameri da zauzmu Hangšau.

Pravda piše i o krvavim sukobima u Kairu, ali i donosi pohvalan tekst o mladom britanskom političaru, laburisti Malkolmu Mekdonaldu, koji se prvih dana 1938. naročito istakao u britansko-irskim pregovorima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Vreme na naslovnoj strani uz vest o opsadnom stanju u Kini, ali i završetku posete predsednika vlade Milana Stojadinovića Nemačkoj, uz fotografiju objavljuje kako „Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Kraljević Tomislav danas proslavlja svoj deseti rođendan“.

„Ovoga jutra kada se nalazi na školovanju u jednom koledžu u Engleskoj, stupa u jedanaestu godinu života. Rođen je 19. januara 1928. godine u Beogradu“, piše Vreme.

Londonski Tajms analizira, a Vreme prenosi, posetu Stojadinovića Nemačkoj, sastanak sa Hitlerom, pre toga i sa Musolinijem.

„Države kao što su Poljska i Jugoslavija nisu vođene državnicima za koje bi se moglo reći da su nesposobni da se odluče za ovu ili onu stranu. Ne, to nije slučaj sa Jugoslavijom i Poljskom, njima upravljaju ljudi kojima je jednostavno stalo do toga da budu u prijateljskim odnosima sa celim svetom..“, piše Tajms, a Vreme prenosi na strani 3.

Od privrednih vesti toga dana izdvaja se početak zasedanja u Sarajevu povodom rešavanja aktuelnih radničkih pitanja, pre svih onog koji se tiče radnog vremena. „Anketu“ je otvorio ministar socijalne politike i narodnog zdravlja Dragiša Cvetković, a jedna od glavnih tema bila je rapsrava o tome da se skrati radno vreme sa deset i devet, na osam radnih časova.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.