Grupa Južnokorejaca oslobođenih posle šest nedelja zatočeništva u Avganistanu, izvinila se juče, po povratku u Seul, naciji zbog neprilika koje su izazvali. Bivše taoce, koje su u Avganistanu, gde su otputovali uprkos upozorenju vlade da to ne čine, oteli talibani na putu za Kabul 19. jula, izjavili su da su ih sunarodnici veoma mnogo zadužili.
Vlada u Seulu negirala je optužbe da je platila otkup za oslobađanje 19 talaca. Talibani su u sredu oslobodili 12 talaca, a sutradan i ostalih sedam, pošto su postigli dogovor s južnokorejskim pregovaračima da Seul povuče svoje trupe iz Avganistana. Otmičari su pre toga zahtevali oslobađanje svojih saboraca iz zatvora u Avganistanu. Otmičari su dvojicu od 23 oteta Južnokorejca ubili, a dvoje su prethodno oslobodili.
„Izvinjavamo se narodu zbog neprilike koju smo izazvali i zahvaljujemo se svima koji su pomogli da se bezbedno vratimo. Dugujemo zemlji i narodu ogroman dug“, rekao je Ju Kjeong-Sik, jedan od 19 talaca. Mediji su preneli snimke oslobođenih talaca sa aerodroma u Seulu koji su nosili fotografije dvojice ubijenih kolega. „Živećemo naš život za njih“, poručili su oslobođeni taoci.
Ju je rekao da je grupa talaca saznala za smrt svojih kolega tek pošto su oslobođeni. Predstavnik talibana u avganistanskoj provinciji Gazni, rekao je da je vlada Južne Koreje platila 20 miliona dolara za oslobađanje talaca, dok su dva druga predstavnika talibana u izjavi za Bi-Bi-Si te tvrdnje negirala.