Snežana Marković, pomoćnica ministra za srednje obrazovanje, rekla je da niko od nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja neće ostati bez časova i da će, ako dođe do razdajanja predmeta, predavači ostati isti.

Kritike stižu iz Društva pedagoga tehničke kulture, koje se protivi ovoj inicijativi i smatra da bi svođenjem tehničkog na jedan čas nedeljno praktični deo predmeta bio ukinut.

Ni iz trećeg pokušaja NPS nije juče usvojio nove standarde kvaliteta udžbenika, a kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo prosvete razmatra pravni osnov da taj dokument, čiji sastavni deo su i standardi za priručnike, usvoji ministar. To bi omogućilo da do početka nove školske godine budu pripremljeni priručnici za jedan broj predmeta u srednjim stručnim školama kojima nedostaju udžbenici.

Savet je usvojio novi plan udžbenika za osnovnu i srednju školu uz izvesne korekcije predloga koji je stigao iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. U udžbenički komplet vraćene su radne sveske za srpski jezik od prvog do osmog razreda, kao i za matematiku od prvog do četvrtog, a preporučeni broj strana udžbenika povećan je u gotovo svim predmetima, što su tražila stručna društva. Novi plan za osnovnu školu važiće od 2019. godine, s obzirom da je u toku izbor udžbenika (po važećem planu) koji će se u školama koristiti tri naredne školske godine.