„Buš je znao sve što je trebalo da zna u vezi sa programima CIA, a nisam ni pokušavao da sakrijem nešto od njega, te je on bio u potpunosti informisan“ kazao je Čejni koji je oštro kritikovao izveštaj Obaveštajnog komiteta Senata o torturi. Dokument od gotovo 6.000 strana napominje da je CIA obmanula političare u vezi s programom, što je bivši republikanski potpredsednik SAD demantovao. „Podmetanje priča da politička javnost nije znala o lošim postupcima agencije, da o tome predsednik nije imao pojma, obična su laž“, kazao je Čejni navodeći da izveštaj ima puno mana, da je aljkavo urađen, mada je priznao da ga nije pročitao u celosti.

Štaviše, Čejni je istakao da su ovakvi programi ispitivanja spasili živote, pomogli hvatanju osumnjičenih, te da CIA zaslužuje „poverenje bez osude“. „Izveštaj koji su načinile demokrate i njihovi predstavnici u Obaveštajnom komitetu Senata je „potpuno sranje“, a njihova otkrića uvreda za članove CIA“.

Čejni je ukazao da kada se „pred vama nalazi ključni osumnjičeni samoproklamovani mozak operacije 11. septembra Halid Šeik Mohamed, ispitivanje svakako mora biti oštro. „Šta je trebalo da uradimo? Da ga poljubimo u obraz i kažemo, molim te, molim te, kaži nam šta znaš? Pa naravno da ne. Kako bi trebalo postupati sa ubicom 3.000 ljudi? Mislim da je bilo potrebno učiniti to što je CIA radila. Mislim da su njihove tehnike potpuno opravdane. Opet bih tako postupio“, kazao je Čejni.

I pre objavljivanja izveštaja o zloglasnim tehnikama CIA u utorak, bivši američki predsednik je osuo „paljbu“ po njemu braneći CIA na televiziji. „Na svu sreću imali smo žene i muškarce koji su naporno radili u CIA služeći u našu korist“, kazao je Buš za Si-En-En.

Jedan od dvojice psihologa koji je osmislio brutalne ispitivačke metode CIA u Bušovoj eri kazao je da izveštaj „izvlači stvari iz konteksta i iznosi lažne optužbe“. „Gomila gluposti“, kaže Džejms Mičel. U izveštaju Senata se navodi da je CIA platila 80 miliona dolara kompaniji koja je angažovala dvojicu bivših psihologa vazduhoplovnih snaga bez iskustva za osmišljavanje tehnika ispitivanja, da su oni i preporučili simuliranje davljenja, šamaranje i drugo.

Dan nakon objavljivanja izveštaja Senata, Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da zatvara zatvor Bagram te da neće još dugo držati u zatvoru nijednog zatvorenika u Avganistanu.

Postupci CIA nagnali su Organizaciju za zaštitu ljudskih prava UN da zatraži podizanje optužnica protiv svih američkih zvaničnika koji su umešani.

„U skladu sa međunarodnim zakonom, SAD imaju pravnu obavezu da izvedu odgovorne pred lice pravde“, kazao je Ben Emerson, specijalni predstavnik UN za ljudska prava i borbu protiv terorizma, ukazujući da je potpuno jasno da je „ovakva politika orkestrirana iz vrha vlasti“.

Poznavaoci prilika navode da su šanse da se sudski gone članovi Bušove administracije vrlo male, naročito imajući u vidu to da je američko ministarstvo pravde saopštilo da je već vodilo dve istrage o zlostavljanju zatvorenika od 2000. te da nije izrečena presuda zbog nedostatka dokaza.

Buš još 2010. priznao

Bivši predsednik SAD Džordž Buš otkrio je u svojim memoarima „Trenuci odluke“, koji su objavljeni 2010, da je lično odobrio primenu zloglasne tehnike simulacije davljenja prilikom ispitivanja zatvorenika u bazi Gvantanamo na Kubi. Buš je potvrdio da je odobrio primenu tehnike nad Halidom Šeik Muhamedom, osumnjičenim da je organizovao teroristički napad u Njujorku 11. septembra. Napisao je i da bi ponovo postupio na isti način.

Pušteni zatvorenici iz Avganistana

SAD su iz pritvora u Avganistanu oslobodile poslednja tri zatvorenika, saopštio je Pentagon, prenosi Beta. „Ministarstvo odbrane SAD više ne upravlja zatvorskim jedinicama u Avganistanu i nikoga ne drži u pritvoru“, rekao je u sredu uveče portparol Pentagona Majls Kagings. Od poslednja tri zatvorenika, dvoje je prosleđeno avganistanskim vlastima i možda će im biti suđeno. Jedan od njih je bivši telohranitelj Osame Bin Ladena, koji je 2002. bio podvrgnut tehnikama „intenzivnog ispitivanja“.