Olanta Humala, levičarski kandidat na predsedničkim izborima u Peruu, proglasio je juče pobedu nakon što su prvi nezvanični rezultati pokazali da je u drugom krugu izvojevao minimalnu prednost nad kćerkom bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija. Humala, profesionalni vojnik, posle vesti o svojoj prednosti održao je govor pred 10.000 ljudi u kojem je peruanskoj sirotinji obećao da će imati veću korist od mineralnog bogatstva ove južnoameričke zemlje.


On je takođe rekao da će impresivni ekonomski rast u Peruu biti „veliki motor socijalne inkluzije koju Peruanci žarko žele“, i da će kao predsednik „napraviti vladu nacionalnog pomirenja, predstavnika svih demokratskih snaga i otvorenu za građansko društvo“. Humala je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio 51,5 odsto glasova dok je kćerka osramoćenog bivšeg predsednika, Keiko Fudžimori, osvojila 48,5 odsto glasova, saopštila je Transparensija, nezavisno telo koje nadgleda izbore, a čije mišljenje se smatra pouzdanim. Oba kandidata se deklarišu kao demokrate, ali su izbori bili praćeni sumnjama u takvu njihovu orijentaciju. Alberto Fudžimori služi zatvorsku kaznu od 25 godina zbog korupcije i kršenja ljudskih prava, a njegova kćerka je preuzela od oca isti krug savetnika.

Humala (48) je optuživan za prekomernu upotrebe sile dok je tokom devedesetih godina prošlog veka komandovao vojnom jedinicom za suzbijanje pobuna. Ovaj vojnik je pre pet godina prvi put učestvovao na predsedničkim izborima, ali je Alan Garsija ostvario minimalnu prednost i pobedio. U to vreme, Humala je bio bliski saveznik venecuelanskog predsednika Uga Čavesa, od kojeg se kasnije distancirao, ublažio retoriku i obećao da će se ugledati na brazilski tržišni model ekonomije. To mu nije pomoglo da dobije poverenje poslovne elite, koja strahuje da će Humala nacionalizovati industriju i eksproprisati privatnu svojinu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.