Todorović: Zabrinjava što Vučić deli vrednosti kriminalnih grupa 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

“Kriminalac se kriminalcu raduje. Isti su Jovica Todorović i Marko Miljković, osim što Todorović nema hrabrosti da bude koljač. To je isti kriminalni um, samo što je ovaj kukavica, a ovaj nije kukavica”.

Ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao advokata Jovicu Todorovića, reagujući na njegovu izjavu u Danasu da državni vrh treba saslušati povodom iskaza osumnjičenih u Belivukovoj grupi.

Sagovornici Danasa ovu izjavu predsednika ocenjuju kao sramnu, nedostojnu njegove funkcije, ali i ukazuju da ona najbolje oslikava njegov karakter.

Profesor prava Vladimir Vuletić, osnivač pokreta „Crno na belo“ i bivši potpredsednik FK Partizan, ocenjuje za naš list da je Vučić potpuno nedostojan funkcije predsednika Srbije, i podseća da ovo nije prvi put da na ovakav način govori o nosiocima pravosudnih funkcija, advokatima ili profesorima univerziteta.

– Ako za jednog profesora univerziteta kaže da je “debeli pedofil sa Pravnog”, a to, žaleći se, ne može da dokaže, a za advokata navodi da je kriminalac “koji samo nema hrabrosti da kolje”, to govori više o jednoj sociopatskoj ličnosti kao što je Aleksandar Vučić. U više navrata sam govorio da njegov psihološki profil odgovara jednom klasičnom kriminalcu koji pripada udruženoj kriminalnoj grupi. Ova izjava je samo pokazatelj da je u tom aspektu metastazirao – smatra Vuletić.

Prema njegovim rečima, kada povratimo pravnu državu i kada budemo u prilici da institucie sistema rade svoj posao, “tada ćemo, u skladu sa zakonom, organizovati pravo poligrafsko ispitivanje Vučića”. To poligrafsko ispitivanje će, dodaje, obavljati profesionalac, “a ne brat Ivice Kojića, šefa Kabineta predsednika Vučića. I to će prenositi prvi program RTS-a”.

– Ova sociopatska ličnost, koja u dobroj meri više ne može da prikrije svoju pravu prirodu, pokušava da na sve načine dezavuiše i degradira bukvalno sve ljude koji govore u prilog činjenici da su iskazi Belivuka i Miljkovića, kakvi-takvi, dokazi na sudu. Mi ne znamo kako će sud tretirati ove izjave, ali prema Zakonu o krivičnom postupku, i iskazi okrivljenih, zasad osumnjičenih, takođe su dokazi u istrazi – ističe Vuletić.

On je podsetio na Vučićeve izjave kako je bio meta plaćenog ubice Čabe Dera, koji je juče pravosnažno osuđen na doživotnu robiju u Mađarskoj zbog ubistva državljanina Srbije.

– Navodno je Čaba Der govorio da ima nameru da izvrši ubistvo Vučića. To je Vučić citirao, tu njegovu izjavu. Pa molim vas, ako Aleksandar Vučić veruje plaćenom ubici, po kom osnovu se ne može, barem isto toliko verovati Belivuku i Miljkoviću? Čini se da u svemu ovome postoji ozbiljan strah od onoga što bi Belivuk i Miljković tek mogli saopštiti tokom suđenja. Stičem utisak da je ovo što su saopštili samo uvod u ono što ćemo saznati o vezama Vučića, Vulina, Vujačića, nesrećnog Glišića i ostalih koji su bili u vezi sa ovim klanom, a koji su, u krajnjoj liniji, oni i stvorili – zaključuje Vuletić.

Advokat Jovica Todorović kaže za Danas da predsednikov stav da je razlika između njega i osumnjičenog za teška ubistva samo u tome što je on kukavica, pa nije klao, a Miljković je hrabar pa jeste, jasno dokazuje da Vučić ima potpuno iskrivljen sistem vrednosti.

Vučić je ovo rekao upitan da prokomentariše izjavu Todorovića datu listu Danas u tekstu “Treba li državni vrh da bude pozvan da svedoči u procesu protiv Belivukovog klana”.

“Nakon što smo čuli u medijima detalje njegove odbrane, ali i komentare Aleksandra Vulina i Svetozara Vujačića o tim detaljima, Miljkovićevi navodi deluju mnogo konkretnije, konzistentnije, jasnije i ubedljivije nego osporavanja njegove odbrane koja su dali Vulin i Vujačić”, rekao je, između ostalog, Todorović, što je isprovociralo sramnu izjavu predsednika.

Naš sagovornik naglašava da Vučića ne poznaje, niti ima dosije u policiji da bi ga neko nazivao kriminalcem “koji se raduje drugom kriminalcu”.

– Aleksandar Vučić je, doduše, moj mlađi kolega sa fakulteta, ali nikada nismo imali priliku da se upoznamo. Kasnije, životni putevi su nam bili različiti, on se bavio politikom, a ja strukom, pa se nikada nismo sreli, niti upoznali. Verujem da on nije imao pojma o kome iznosi onako teške optužbe. To govori o njemu, njegovom karakteru i vaspitanju. Njegovo delovanje je takvo oduvek, on optužuje i vređa, i ljude o kojima ne zna ništa – ističe Todorović.

On dodaje da nikada nije imao nikakve sukobe sa zakonom, niti sa drugim društvenim pravilima. Kako kaže, više od pola života je prevalio poštujući zakon, ali i pravila morala i dobre, tradicionalne običaje naroda kome pripada i društva u kome živim, “zato su ove optužbe i uvrede toliko sablaznile ljude koji me poznaju”.

– Predsednikov stav da je razlika između mene i osumnjičenog za teška ubistva samo u tome što sam ja kukavica, pa nisam klao, a onaj je hrabar pa jeste jasno dokazuje da on ima jedan potpuno iskrivljen sistem vrednosti. Mnogo puta sam isticao da je velika kočnica zbog koje naše društvo ne može da se reformiše, i da krene napred, zapravo izvan prava i politike. Naime, naše društvo je napustilo sistem vrednosti koji se temeljio na komunističkoj ideologiji, a ni za 30 godina od početka tranzicije nije izgradilo novi, koji bi se temeljio na vrednostima građanskog društva i nacionalnog patriotizma. Tako je došlo do toga da nismo u stanju da razdvojimo ratne zločine od nacionalnog heroizma i patriotizma, a evo i u svakodnevnom životu hrabrost od patologije ubijanja na najsvirepiji način, kukavičluk od poštovanja ljudskog života, kao vrhovne vrednosti u civilizovanom društvu – naglašava Todorović.

Kaže da ga izjave Aleksandra Vučića lično ne dotiču, “sve jedno mi je šta on misli o meni lično, ako me razumete”, ali ga, dodaje, njegov vrednosni stav koji iz te izjave jasno proizilazi – zabrinjava.

– Jer, on u našoj državi ima apsolutnu vlast, on donosi zakone, on izvršava zakone, on komanduje vojskom, policijom i svim službama bezbednosti, on je u Srbiji gospodar života i smrti, i ako on misli da je hrabrost klati ljude, a kukavičluk ako za tako nešto nisi sposoban, to zabrinjava. Zabrinjava, zato što je to sistem vrednosti kriminalnih društvenih grupa, ljudi koji nisu prihvatili vrednosti civilizovanog ljudskog društva. Takve ljude, i to dobro znamo još sa fakulteta i moj mlađi kolega i ja, kada svoj sistem vrednosti počnu da pretvaraju u život vršenjem krivičnih dela, država najpre izoluje, a zatim prema njima primenjuje posebne mere resocijalizacije, da bi ih osposobila za povratak u društvo – zaključuje Jovica Todorović.

Gajić: Vučić je primitivac

Advokat Vladimir Gajić ocenjuje za Danas da je jasno ko je u ovom slučaju kriminalac, ako to merimo prema Vučiću i advokatu Jovici Todoroviću.

– Vučić nije imao prilike da se sreće sa ljudima kao što je advokat Todorović. Njegov svet su uvek bili kriminalci, lopovi i ratni zločinci. U tom okruženju on je izgradio svoj vrednosni sistem. Dakle, Vučićevo ponašanje je predvidivo. Pored ostalog, on je primitivac i njegov karakter najbolje se opisuje pojmom primitivca. Nažalost, on ima podrčku u narodu, i to je ono što me kao građanina i kao Srbina najviše brine – kaže Gajić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.